NRK Meny
Normal

Skarp kritikk mot akevittfestival

I dag starter Norsk Akevittfestival på Gjøvik. Byen vil bli Norges akevitthovedstad, men nå er begeret fullt for avholdsorganisasjonen IOGT.

Akevitt helles i et glass

ILLUSTRASJONSFOTO: Norsk Akevittfestival vil fylle glassene til 2500 festivaldeltakere på Gjøvik i helga. Ikke alle er like fornøyde.

Foto: Indrelid Trygve / Aftenposten/Scanpix

Akevittfestivalen på Gjøvik beskriver seg selv som en festival for norsk mat og

drikkekultur. I helga arrangeres den for fjerde år på rad. Dette mener Thor Strandhaug, øversttemplar i avholdsorganisasjonen IOGT er helt bak mål.

– Da jeg flytta til Gjøvik trodde jeg det var den hvite byen ved Mjøsa.

Thor Strandhaug, øversttemplar IOGT

Strandhaug forstår ikke hvorfor byen må skape et varemerke knyttet til alkohol.

– All sprit og alkohol skader mennesker. Både familier og enkeltindivider blir rammet. Jeg mener at den som vil kan kjøpe det, i stedet for å få det presset på seg gjennom en festival.

Han mener Akevittfestivalen på Gjøvik inneholder så mange andre fine ting, at arrangøren like gjerne kunne droppet å oppkalle festivalen etter alkohol.

Eget akevittog fra Oslo

Det er Byen Vår Gjøvik som arrangerer festivalen. Daglig leder Svein Håvar Korshavn forteller at målet med festivalen er å sette Gjøvik på kartet.

Thor Strandhaug (t.v) og Svein Håvar Korshavn på gata i Gjøvik.

UENIGE: Thor Strandhaug (t.v) i IOGT og Svein Håvar Korshavn i Byen Vår Gjøvik er uenig om verdien av Akevittfestivalen.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Akevitt er en av de tingene som vår region har et nært og langvarig kulturelt forhold til. Biri var jo arnestedet til akevitten Gammel Oppland. At Gjøvik tar eierskap og blir akevitthovedstaden i Norge er bare rett og rimelig, sier Korshavn.

Han forteller at festivalen har vært tydelige på at mat og kultur står i høysetet.

– Vi har femti utstillere, mange bidrar med kortreist mat fra innlandet og vi har bredde i kulturtilbudet. Mange arrangementer har ikke alkohol i fokus, men det er ikke noe galt i å gi festivalen navnet den har fått, sier Korshavn.

Det er også Festivalsjef Line Kildal Strandlie enig i.

– Vi har over 20 forskjellige arrangementer. Vi har også en egen vogn på Gjøvikbanen som går fra Oslo S til Gjøvik på lørdag. Dette blir et såkalt akevittog. Over 2500 personer kommer til å besøke festivalen, sier hun.

Mener festivalen er farlig

Strandhaug mener festivalen kan være en inngangsportal for unge mennesker til alkoholen.

– Dette er et program i hjertet av Gjøvik hvor alle som er gamle nok kan gå inn og starte sin løpebane. Det mener jeg er galt, sier han.

Logoen til Norsk Akevittfestival

LOGO: Arrangøren vil at Gjøvik skal bli Norges akevitthovedstad.

Foto: Jorun Vang / NRK

Det er ikke arrangør Korshavn enig i.

– Vi følger alle lover og regler og stiller store krav til kvalitet. Det ser vi at folk setter pris på. Publikum er stort sett godt oppe i 30- og 40-årene. Det er ikke 20-åringer som starter sin løpebane her, mener han.

Korshavn forteller at målet er å kunne konkurrere med Rakfiskfestivalen på Fagernes i løpet av de neste fem årene.

– De har betydd utrolig mye for destinasjonen og har klart å servere både mat og alkohol, sier Korshavn.