For å forsøke å gjøre noe med problemet, lover både naturoppsyn og politi ekstra innsats med kontroller flere steder.
De siste årene har det vært rettet et sterkere fokus på uvettig og ulovlig snøscooterkjøring. Stadig oftere meldes det om vanvittig kjøring også her i Hedmark og Oppland. Nå skal synderne gå litt ekstra utrygge tider i møte.
- Økning
For både politi og naturoppsyn melder om økt kontrollaktivitet den nærmeste tida. Lensmann i Vestre Slidre, Knut Berge, sier de opplever en økning i den ulovlige kjøringa.
- Det er nok en økning, samtidig er det de få som ødelegger for de mange. Det må ligge i bunnen av en slik vurdering, understreker Berge.
Han forteller at de fleste er lovlydige kjørere og at det er de få som ødelegger helhetsinntrykket og at kontrollarbeidet vil øke i tida fremover.
Mange scootere - få løyver
Antall scootere har økt kraftig de siste ti årene i våre to fylker.
I følge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken var det registrert om lag 2000 snøscootere i 1993 mot drøyt 3000 scootere ved utgangen av 2003 i hedmark og Oppland.
Det står i kontrast til antall dispensasjoner som er gitt i de to fylkene.
De ferskeste tallene når det gjelder kommunale dispensasjoner er fra forrige vinter. De viser at det ble gitt drøyt 900 slike godkjennelser i Hedmark og om lag 500 i Oppland.
Sårbart terreng
- Vi er i gang med vår vinteroppsynssesong, og kontroll og tilsyn på scooterkjøring er en del av dette, forteller Rigmor Solem, statens naturoppsyn for Jotunheimen.
- Vi får inn en del meldinger og ut i fra disse er det vanskelig å vurdere lovligheten av kjøringa. Vi ser heldigvis at det i de vernede områdene er begrenset bruk av scooter. Det vi ser mest av er scooterbruk i det vi kan beskrive som bygdenære fjell, forklarer hun.
Solem tror at det nok blir brukt en del skutere på innmark, hvilket er fullt ut lovlig.
- Men dessverre er det nok også en del ulovlig kjøring, forteller hun. De som blir tatt vil bli bøtelagt. Solem synes det er vanskelig å si for sikkert hva slags konsekvenser scooterkjøringen har for naturen og dyrelivet.
- Det som er helt sikkert er at folk kommer mye raskere og lettere til fjells og dermed blir det større mennesklig aktivitet i fjellet. Dyre- og fuglelivet i vinterfjellet er sårbart og der trengs det størst mulig grad av ro og fred, forteller hun.