NRK Meny
Normal

Skal størst lommebok eller størst kjendisnettverk avgjøre navnevalg?

Navnekomiteen i Lillehammer kommune har fått kritikk for ikke å godkjenne navnet Blåswixvegen. I et lengre leserinnlegg slår nå komiteen tilbake og forklarer bakgrunnen for vedtaket.

Ole H Rønningen

KOMITÉLEDER: Ole H Rønningen (84) er leder i navnekomiteen i Lillehammer kommune. I et leserinnlegg i dag forsvarer han og de andre komitemedlemmene sin avgjørelse i den kontroversielle saken om Blåswixvegen.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Under tittelen "Nasjonal underholdning?" skriver navnekomiteen om sin begrunnelse for å ikke godkjenne Blåswixvegen som navn på vegstubben inn til sitt skismurningsprodusenten Swix sitt nye hovedanlegg i Lillehammer.

Komiteen skriver at saken har fått en grundig og seriøs behandling. De har blant annet vurdert om det er kommersielle aktører som selv skal bestemme vegnavn eller om man skal ha en navnekomité som forankrer vegnavn politisk og kulturhistorisk.

Politisk press har gjort at navnekomiteen nå tar saken opp til ny behandling etter nyttår.

Blåswixvegen

IKKE SOM SMURT: Skismurningsprodusenten Swix ønsker å kalle vegen inn til sitt nye hovedanlegg for Blåswixvegen, men fikk nei av navnekomiteen.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Størst lommebok?

– Lillehammer kommune bør være mer næringsvennlig. Men skal virkelig dette gjelde navnevalg til adressen? Det er vel ikke navnene som avgjør, selv om det vil bli oppfattet som en hyggelig gest til de som får muligheten til å bestemme selv. Skal det da bare være førstemann til mølla eller enighet fra alle oppsittere i vegen? Eller skal det være den med størst lommebok eller størst kjendisnettverk som bestemmer? skriver komiteen.

De mener at det vil kunne bli vanskelig å sette en grense, dersom man åpner for at kommersielle aktører skal få bestemme i navnesaker.

– Skal vi endre navnene på vegen fortløpende etter hvem som har sine bedrifter der? Hvor skal grensa gå? Rema1000vegen, Møller Bil vegen, Rustadstuen Pulkfabrikkvegen? Er det omsetning, antall ansatte, patenttilhørighet eller fødested for gründeren som skal være avgjørende? Vi sitter med samme dilemmaet når noen ønsker å oppkalle gater etter levende personer, skriver komiteen.

– Swix var svensk

Navnekomiteen har også undersøkt om Swix sin historie er så enestående i vår region at det eventuelt ikke ville gi presedens for andre aktører dersom de hadde fått godkjent vegnavnet Blåswixvegen.

– Det viser seg ved en raskt sjekk på Swix sine hjemmesider at bedriften opprinnelig er svensk, etablert i 1943. Fra 1947 ble skismurningene parallelt produsert i Norge og Sverige. Den gangen dannet 18 norske skismurningsprodusenter en protestforening mot Swix. I 1964 ble Swix i sin helhet flyttet til Norge og i 1986 kom Swix til Lillehammer. Hva om Swix flytter slik de har gjort noen ganger de siste 70 år? Da hadde Blåswixvegen kanskje passet bedre rundt eksempelvis Birkebeinerskistadion? spør komiteen.

Komiteen avslører også at de har sin egen favoritt dersom de selv skulle gitt navn til den vesle vegstrekningen inn til Swix-anlegget.

"Dersom navnekomiteen skulle få velge vegnavn til den nederste aktuelle vegstrekningen, ville navnet blitt Bjørkåkervegen. Det er det lokale, geografiske kulturhistoriske navnet på åkeren som lå der mens det ennå var landbruksnæring."

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND