Hopp til innhold

Skal sikre fingeravtrykkene våre

Forskere på Gjøvik har utviklet et sikkerhetsløsning for lagring av fingeravtrykk som nå skal brukes på grenseoverganger til USA.

Iris og fingeravtrykk
Foto: Tyler Olson / ScanstockPhoto

Oftere og oftere må vi avgi fingeravtrykk – enten det er for å låse opp telefonen, få nytt pass eller når vi skal inn i enkelte land.

Men hva hvis fingeravtrykket kommer på avveie og misbrukes? Et passord kan skiftes ut, det kan ikke fingrene våre.

Sikkerhetsløsningen en gruppe forskere på NTNU Gjøvik har kommet fram til, skal sikre personvernet. Nå er patentet kjøpt av firmaet CrossMatch, som står for sikkerhetsløsninger for fingeravtrykk på flyplasser og andre grenseoverganger inn til USA.

Fingeravtrykk på flyplass

FLYPLASS: Fingeravtrykk blir brukt til identifisering av passasjerer på flyplasser.

Foto: SAS

En stor sikkerhetsrisiko

Når vi lar noen ta fingeravtrykk av oss eller annen biometrisk informasjon, sender vi sensitiv informasjon til servere vi ikke vet hvor befinner seg, og velger å stole på leverandørene. Det bekymrer Bian Yang ved Center for Cyber and Information Security (CCIS), NTNU i Gjøvik

– For å komme inn i USA må du legge igjen fingeravtrykkene dine fra alle ti fingre. Det er klart at det innebærer en stor sikkerhetsrisiko å lagre så store mengder fingeravtrykk. En lekkasje av disse med kobling til individer ville vært katastrofalt, forteller Yang.

Løsningen deres er en teknisk løsning som styrker personvernet vårt. Den innebærer en form for kryptering, der det ikke er fingeravtrykket i seg selv som lagres, men mange små informasjonsbiter.

Kan brukes i flere sammenhenger

Med stadig flere duppeditter vi skal logge oss inn på, blir det mange passord å huske på, og det er mer lettvint å identifisere seg med fingeravtrykk eller skanning av iris.

Bian Yang

FORSKER: Bian Yang er del av forskergruppen på CCIS ved NTNU Gjøvik som har utviklet sikkerhetsløsningen.

Foto: NTNU

Patentet fra Gjøvik kan altså komme til å bli brukt mange plasser, ikke bare på flyplasser, for å sikre at vi trygt kan identifisere oss.

Forskermiljøet på NTNU Gjøvik ser på dette som en stor anerkjennelse av arbeidet de driver med.

Og Yang ser store framtidsmuligheter i teknologien. Samtidig jobber de videre med å utvikle nye systemer.

– Det er fortsatt tidlig, men det er lovende, sier Yang til NRK.

Flere saker fra Innlandet