Skal samle 681 fotballkort: – Nå starter VM!

Torsdag 14. juni starter fotball-VM 2018. For Marie Ørsnes betyr VM noe mer enn bare fotballkamper. Hun skal prøve å få tak i 681 fotballkort.

Marie Ørsnes samler fotballkort

KLAR: Albumet med plass til 681 ulike fotball-klistremerker ligger klart. Men ingen merker skal klistres inn før VM starter, sier Marie Ørsnes fra Hamar.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Albumet med plass til 681 ulike klistremerker fra fotball-VM 2018 ligger klar. Likeså rundt 100 fotballkort. Men foreløpig har ikke 31 år gamle Marie Ørsnes fra Hamar limt inn fotballspillerne på rett sted i albumet.

– Jeg vil vente til mesterskapet begynner, for da har jeg hele VM til å få det på plass. Det er jo ikke noe gøy å sitte med en full bok når VM starter! Da har man jo ikke noe å gjøre mellom kampene, sier Ørsnes.

Samler fotballkort

Hun er en av mange som hvert fjerde år bruker både mye tid og penger på å samle en spesiell type fotballkort: Klistremerker av de fleste spillerne og lagene som nå skal gjøre sitt ypperste i verdensmesterskapet.

Fotballkort, Fifa

FOTBALLKORT: Mange kommer til å samle på fotballkort under årets fotball-VM. Skal du fylle hele albumet må du skaffe nesten 700 ulike kort.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Ørsnes startet så smått med denne litt spesielle hobbyen sist gang Norge var med i et VM-sluttspill.

– Jeg prøvde første gang i 1998, men da var jeg ikke så gammel, og det blir jo ganske dyrt. Og da var jeg egentlig fornøyd så fort jeg fikk klistremerket av min favorittspiller, Frode Grodås, mimrer Marie.

Etter det har hun samlet ivrig, og målet i år er det samme som i 2010 og 2014: Å få et helt fullt album, uten tomme felter.

Godt voksne menn

En liten runde til ulike butikker i Hamar viser at det er flere som nå kjøper inn fotballkort. På Lekehuset ved Maxi storsenter i Hamar er de utsolgt for fotballkort. Narvesen på samme senter har en del kort igjen. Og det er ikke, som noen kanskje skulle tro, barn som er de ivrigste samlerne og kjøperne.

– Det er stort sett menn over 30 år som kommer for å kjøpe fotballkort, sier Andreas Heggelund.

Andreas Heggelund selger fotballkort

OVER 30:–De som kjøper flest fotballkort er menn over 30 år, sier Andreas Heggelund ved Narvesen-kiosken på Maxi storsenter i Hamar.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Bak kassa i Narvesen-kiosken opplever han ikke at godt voksne menn er flaue over å kjøpe fotballkort. Snarere tvert imot:

– De forteller heller historien sin om hvordan de begynte dette lille eventyret her. Det er morsomt å høre på – og litt galskap også, sier Heggelund.

Bruker barn som unnskyldning

Marie Ørsnes tror også at de fleste som samler fotballkort er mellom 25 og 50 år. Og noen bruker ungene sine som unnskyldning når de handler:

– I 2010 var det ei venninne av meg som tok med sønnen sin på Narvesen for å kjøpe. Jeg tror det er mange som bruker barn som litt skalkeskjul for å få lov til å samle sjøl. Barn synes sikkert det er kjempegøy, de også, men kanskje ikke sånn at de skal ha alle de 681 merkene. Det er mye å samle! Det tar tid og det blir dyrt, sier hun.

Kjøpte 200 pakker

Fotballkort VM 2018

200 PAKKER: Det største antall klistremerkepakker Lene Strøm ved Narvesen i Hamars gågate har solgt til en og samme kunde, var 200 pakker.–Det er ikke uvanlig at kundene kjøper 10, 20 eller 30 pakker i slengen, sier Strøm.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

For når hver pakke med fem klistremerker koster 10 kroner, så koster det penger hvis du skal ha alle merkene. Og sjansene er store for at du får både to og tre kort av samme slag, mens andre merker glimrer med sitt fravær. Og det er sjelden de som kjøper fotballkortene nøyer seg med en pakke, forteller Lene Strøm ved Narvesens kiosk i Hamars gågate.

– Det meste jeg har solgt er 200 klistremerkepakker til en kunde. Men de fleste kjøper gjerne 10, 20 30 pakker i slengen, sier Strøm.

Må bruke minst 3000 kroner

Skal du ha et fullt album, som er målet til Marie Ørsnes, så er det kjekt å ha spart litt på forhånd. Hun kommer til å bruke ganske mye penger på fotballkort under VM.

Marie Ørsnes samler fotballkort

DYRT: Å få et fullt album vil trolig koste Marie Ørsnes et sted mellom 3.000 og 4.000 kroner. –Men det er det verdt, sier hun.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Jeg er litt usikker. Det kommer an på hvor mange her i Hamar som er villige til å bytte i år. Foreløpig vet jeg bare om tre–fire stykker. Men jeg vil tro at jeg kommer til å bruke mellom 3.000 og 4.000 kroner, sier Marie Ørsnes.

– Og det er det verdt?

– Ja, det synes jeg.