NRK Meny
Normal

Skal ri på halvville hester gjennom Mongolia

For først gang skal nordmenn delta i det som betegnes som verdens tøffeste hesteløp. Blant dem er Chatrine Fodstad fra Tynset. Hun skal ri på halvville hester gjennom Mongolia.

For først gang skal nordmenn delta i det som betegnes som verdens tøffeste hesteløp. Blant dem er Chatrine Fodstad fra Tynset. Hun skal ri på halvville hester gjennom Mongolia.Created by InfoDispatcher

Chatrine Fodstad på treningstur i Lonåsen i Tynset. I augst deltar hun i Mongol Derby.

Rimen har lagt seg over landskapet i Lonåsen i Tynset og mellom de hvitdekte trærne dukker Chatrine Fodstad fram på en treningstur på hesteryggen. 5 dager i uka er hun nå ute på rideturer. Det trengs før hun i august neste år skal delta i Mongol Derby.

– Dette er jo kanskje oss rytteres svar på Birken, sier hun med latter i stemmen.

Men det blir nok mer alvor når hun om ni måneder er i gang med det som betegnes som verdens tøffeste hesteløp. Da er det 12 timer på halvville hester hver dag, 10 dager i strekk. Hun skal ri Djengis Khans postrute som går 1000 kilometer gjennom Mongolia.

(Saken fortsetter under bildet.)

Mongol Derby

Mongol Derby går over steppene i Mongolia og regnes om verdens tøffeste hesteløp.

Foto: "The adventurits"

– Tenkte først at det var galskap

Det første hun tenkte da hun hørte om rittet var at det var galskap.

– Men jo mer jeg ble dratt inn i det, jo mer tenkte jeg at dette er en unik mulighet til å oppleve Mongolia og ikke minst få testet egne evner og ferdigheter, sier Chartrine.

– Og slutte å røyke, tilfører sønnen.

– Og for å slutte å røyke ja, bekrefter Chatrine før hun bryter ut i latter.

– Må våge å leve

Chatrine Fodstad

Chatrine Fodstad trener nå fem dager i uka på hesteryggen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

At løpet blir betegnet som farlig skremmer henne ikke.

– Ridesport i seg selv er en risikosport. Hvis man skal være redd for å skade seg eller at det skal oppstå farlige situasjoner drar man ikke på eventyr til Mongolia. Man må våge å leve, Sier Chatrine Fodstad.

Fram til august blir det mye trening og hele familien stiller opp. Chatrine bruker hver mulighet til å få trent.

– Jeg prøver å ha en hverdag der trening blir naturlig og legger det inn der det er mulig. Fjøset har vel blitt treningsstudioet mitt, sier hun.

Hun gleder seg til turen.

– Jeg kommer til kun å ha fokus på å ri så fort som mulig over steppene på litt halvville hester, og bli kjent med mongolene og deres kultur. Det er et eventyr og jeg tror det blir mest positivt, sier Chatrine.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND