Skal lage film på treflåte

Skulle du oppdage en treflåte med en sofa og lampe om bord på veg oppover Lågen i sommer, er det ikke grunn til bekymring. Flåta er en viktig del av et nytt filmprosjekt.

Stillbilde fra "flåtefilmen"

Stillbilde fra åpningsscenen, filmet ved Vignesbrua på Lillehammer. Flåta er bygget av Sean Fultons bror.

Foto: Jan Olav Nordskog

I vannkanten ved Mosodden på Lillehammer dupper det som ved første øyekast kan minne om ei toetasjes trehytte. Men på «taket» står en hvit sofa, en stålampe med skjerm og et nattbord. Det er ikke tilfeldig.

– På tide å få den ut

Flåta er nemlig en elementær del av en filminnspilling, som starter i disse dager. En gjeng tidligere studenter fra filmlinja ved Høgskolen i Hedmark, avdeling Rena, har bestemt seg for å lage en film om det å bryte med hverdagens konformitet og komme seg ut av et repeterende handlingsmønster. Sean Fulton er en av dem. Han manøvrerer flåten rundt ved hjelp av en liten motor og ei åre.

Motor

En av to motorer som skal frakte flåte, skuespiller og crew rundt.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

I første omgang er Lågen lokasjon for filmingen og det skal lages en intro til filmen.

– Det var opprinnelig en reklameide, men flåtefilmen har ligget i underbevisstheten en stund. Nå var det på tide å få den ut.

Filmen handler om en mann, som vil bryte med det repeterende og konforme dagliglivet. Han finner en tømmerstokk i ei elv og denne blir starten på flåten. Målet er å flykte fra det som var, til det uforutsigbare.

– Eirik Sandaker er eneste skuespiller i filmen. Johan Olav Nordskog er fotograf og i tillegg er det med innspillingsleder, grafisk designer og regnskapsfører.

Deler av crewet bak "flåtefilmen", bidro også til elverumsingen Einar Langholen-Schulstads avsluttende bacheloroppgave i digital medieproduksjon, kortfilmen "Store-Per og Vesle-Per". Filmen ble vist under Volumfestivalen i Elverum noen uker tilbake og endte opp med å vinne Østnorsk filmsenters stipend.

Det var også på Rena at inspirasjonen til filmen dukket opp. I en grå og lik hverdag, søkte de noe annet.

– Det er ikke all verden å finne på der, vi fant ut at det ikke er mer moro enn man lager sjøl. Først laget vi en flåte av søppel, som vi seilte nedover Glomma og Renaelva. Det ga en skikkelig frihetsfølelse, som vi har ønsket å gjenskape i nye prosjekter.

Vil leve på flåten

Sean forteller at crewet i stor grad skal leve livet som mannen i filmen underveis og det er stort rom for improvisasjon.

– Vi skal lage nok en flåte, til kameraet, og bygge på den eksisterende flåten. Vi skal leve det samme livet som han gjør og ta turen oppover Lågen og Glomma, muligens også Renaelva, for gamle dagers skyld.

En doven, og fortsatt omfangsrik, Mjøsa duver rolig, kun avbrutt av jevn trafikk på E6 og byens taktfaste puls. Et par matplanter balanserer på toppen av flåten, flere er på veg. Det samme gjelder en tv. For flåten er ikke ferdig, den skal bygges på og fikses mer.

Det er en lavbudsjettfilm, og med unntak av et aggregat, som skal sikre strøm til filmutstyret, er tanken at produksjonen skal være ganske så miljøvennlig.

– Vi har ennå ikke særlig til budsjett. Mye går på godvilje som vi har opparbeidet gjennom andre prosjekter.

Treflåte til filmen

Sean Fulton om bord på flåten. Fundamentet i flåten skal kunne tåle opp mot to tonn og hele ti personer skal kunne oppholde seg om bord, uten at det går galt.

Foto: Silje Josten Lien / NRK