Hopp til innhold

Skal kartlegge rasfaren i hele kommunen

I helga raste fjellsida ut ovenfor Kvam i Gudbrandsdalen og flere familier ble evakuert. Nå skal NVE undersøke rasfaren i hele Nord-Fron.

Vurderer rasfaren i boligområdet på Kvam

MANGE SPØRSMÅL: Det var tett samarbeid mellom kommunen, politiet og NVE for å finne løsninger for dem som måtte evakuere husene sine lørdag.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det var på lørdag dramatikken for beboerne ved Gardvegen på Kvam startet. Politiet fikk melding klokka 12.50 om at det hadde gått et steinras mellom to garder.

Husene som raset holdt på å treffe ligger litt opp i lia og det har gått ras der tidligere. Sist under pinseflommen i 2013.

Og nettopp dette gjør at NVE nå setter i gang med kartleggingen sammen med kommunen.

Full kartlegging

Nord-Fron kommune er nemlig tidligere vurdert til å være et område som NVE trenger mer informasjon om. Nå ønsker de å få kunnskap om den reelle faren for ras i hele kommunen.

– Hva skal dere gjøre?

– Geologer går inn og ser på hver eneste skråning som tidligere er vurdert som utsatt. De går gjennom terrenget og gjør seg opp en mening om hvor utsatt det er. Deretter vil den kunnskapen etter hvert bli omsatt til et kart som viser skredfaren, sier Petter Glorvigen som er regionsjef i NVE.

Kartet vil også inneholde sannsynligheter for hvor ofte det vil komme skred.

steinras, kvam

Steinblokka løsnet fra dette henget og raste 300 meter nedover fjellsida. (Foto: Fredrik Weikle)

Verktøy for kommunen

De evakuerte ved Gardvegen innunder fjellsida på Kvam var ikke så lenge borte fra hjemmene sine.

Sent lørdag kveld ble nemlig sperringene fjernet og 14 evakuerte personer kunne flytte hjem.

NVE vurderer området fortsatt som utsatt, men at situasjonen ikke er verre enn tidligere. Beboerne i rasområdet på Kvam vil måtte leve med faren for steinsprang og ras en stund til.

– Når skal kartleggingen av rasfaren i kommunen være ferdig?

– Nå ligger Nord-Fron klar for utlysning hos konsulenter på nyåret 2017, og da vil det vel gå bortimot et år før kartet er klart og kan brukes av kommunen. Det er i hvert fall målet vårt, forteller Glorvigen.

Flere saker fra Innlandet