NRK Meny
Normal

Skal kartlegge rasfaren i hele kommunen

I helga raste fjellsida ut ovenfor Kvam i Gudbrandsdalen og flere familier ble evakuert. Nå skal NVE undersøke rasfaren i hele Nord-Fron.

Vurderer rasfaren i boligområdet på Kvam

MANGE SPØRSMÅL: Det var tett samarbeid mellom kommunen, politiet og NVE for å finne løsninger for dem som måtte evakuere husene sine lørdag.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det var på lørdag dramatikken for beboerne ved Gardvegen på Kvam startet. Politiet fikk melding klokka 12.50 om at det hadde gått et steinras mellom to garder.

Husene som raset holdt på å treffe ligger litt opp i lia og det har gått ras der tidligere. Sist under pinseflommen i 2013.

Og nettopp dette gjør at NVE nå setter i gang med kartleggingen sammen med kommunen.

Full kartlegging

Nord-Fron kommune er nemlig tidligere vurdert til å være et område som NVE trenger mer informasjon om. Nå ønsker de å få kunnskap om den reelle faren for ras i hele kommunen.

– Hva skal dere gjøre?

– Geologer går inn og ser på hver eneste skråning som tidligere er vurdert som utsatt. De går gjennom terrenget og gjør seg opp en mening om hvor utsatt det er. Deretter vil den kunnskapen etter hvert bli omsatt til et kart som viser skredfaren, sier Petter Glorvigen som er regionsjef i NVE.

Kartet vil også inneholde sannsynligheter for hvor ofte det vil komme skred.

steinras, kvam

Steinblokka løsnet fra dette henget og raste 300 meter nedover fjellsida. (Foto: Fredrik Weikle)

Verktøy for kommunen

De evakuerte ved Gardvegen innunder fjellsida på Kvam var ikke så lenge borte fra hjemmene sine.

Sent lørdag kveld ble nemlig sperringene fjernet og 14 evakuerte personer kunne flytte hjem.

NVE vurderer området fortsatt som utsatt, men at situasjonen ikke er verre enn tidligere. Beboerne i rasområdet på Kvam vil måtte leve med faren for steinsprang og ras en stund til.

– Når skal kartleggingen av rasfaren i kommunen være ferdig?

– Nå ligger Nord-Fron klar for utlysning hos konsulenter på nyåret 2017, og da vil det vel gå bortimot et år før kartet er klart og kan brukes av kommunen. Det er i hvert fall målet vårt, forteller Glorvigen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Seksuell trakassering i innlandet

  7 prosent av kvinnelige politikere fra Hedmark sier at de er blitt utsatt for seksuell trakassering de siste tre årene, mens tallet er 5 prosent for Oppland, viser tall fra NorgesBarometeret.

  Seksuell trakassering
  Foto: Illustrasjonsfoto: Birte Njøsen Horne / NRK
 • NSB-kritikk på grunn av fulle tog

  Passasjerer kritiserer NSB etter at 1507-toget Lillehammer-Oslo var stappfullt fordi fem av ti vogner måtte settes inn på en annen strekning med driftsproblemer. Pressetalsperson Åge-Christoffer Lundeby i NSB erkjenner at de burde satt inn busser.

 • Fire domfelt etter tjuveri i Skåbu

  Tre av de fire rumenerne som ble pågrepet med tjuvgods i Skåbu i november, er dømt til fengsel i ti måneder. Den siste og yngste av dem idømmes ni måneders fengsel. Det skriver Dølen(abonnement). Alle fire får 50 dager i varetekt trukket fra dommen.