Hopp til innhold

Skal GPS-spore demente

En rekke leteaksjoner iverksettes hvert år etter personer med demens som har blitt borte, enten fra sitt egent hjem eller fra sykehjemmet. Det vil Nordre Land kommune forsøke å få en slutt på.

GPS-sporing av demente

Nordre Land kommune ønsker å spore personer med demens ved hjelp av GPS.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

For mange pårørende til personer med demens er den store skrekken gjerne at personen skal forlate hjemmet, for så å gå seg vill.

I forrige uke vedtok Nordre Land kommune å starte et prøveprosjekt med GPS-sporing av personer med demens.

Totalt ni personer skal være med på prosjektet, seks av dem er brukere av hjemmetjenesten på Dokka og i Torpa, i tillegg til tre beboere på demensavdelingen på Soltun sykehjem.

– Jeg tror denne teknologien er viktig for å bedre tryggheten til våre innbyggere, og vår pasientgruppe. Det er kaldt ute, og det er grisgrent, og derfor vil både pasientene og de pårørende nå kunne føle seg tryggere, sier enhetsleder for omsorg og rehabilitering, Audun Amdal.

Lovendring

Han forklarer at det er flere grunner til at kommunen setter i gang prøveprosjektet.

– Det ene er at det har kommet en lovendring fra Stortinget i 2013, som gav oss nye muligheter for å sette i gang med ny teknologi for denne pasientgruppa. Det vil også gi en bevegelsesfrihet til en gruppe som ellers er vanskelig.

Prosjektet vil pågå i et halvt år, og formålet er å teste om GPS-teknologien er trygg nok.

– Vi ønsker å se både på brukervennlighet, batterikapasitet og så videre, slik at de ytre forutsetningene for å lykkes er på plass. Deretter skal vi vurdere om vi skal satse på dette i større skala, sier Amdal.

– Vanskelig å lete etter mennesker med demens

Senest i januar ble det iverksatt en større leteaksjon i Hamar etter en eldre kvinne med demens ble borte fra institusjonen hun bodde på.

Bjørn Evensen er leder for hjemmetjenesten på Dokka, og han kan fortelle at det er vanskelig å vite hvor man skal lete hvis en bruker med demens er borte fra hjemmet.

– Det er ikke så lett. Man kan kontakte pårørende, men det er vanskelig med denne type pasientgruppe. Hvis vi ikke det lykkes må vi kontakte politi, Røde Kors, Norske Redningshunder og så videre. Så det er ganske omfattende hvis en slik pasient forviller seg, sier han.

Ved hjelp av GPS-sporing vil hjemmetjenesten bli varslet hvis personen forlater hjemstedet sitt. Men Evensen understreker at GPS-sporing ikke er det samme som kameraovervåkning.

– Det er viktig å få fram. Vi vil ikke se noen video, men en rød prikk som beveger seg rundt. Da er det rett og slett for hjemmetjenesten og hoppe i bilen og kjøre dit prikken er, og sannsynligvis finne personen raskt. Apparatet rundt letingen blir altså mindre omfattende, avslutter han.

Flere saker fra Innlandet