Hopp til innhold

Skal forske på sauerap

Sauer er blant de verste klimasynderne i landbruket. Bare ved å rape slipper de nemlig ut farlige klimagasser.

Hvit sau

KLIMAVENNLIG FÔR: Sauer står for store utslipp av metangass når de raper. Når skal norske forskere finne ut hvilket fôr som gir lavest utslipp. (Arkivbilde.)

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Når sauen raper, slipper den ut mengder av metangass. Under fordøyelsen av maten er det nemlig ikke alle deler av fôret som sauen klarer å utnytte.

– Metangass er i restavfallet som sauen ikke benytter selv. Det som er viktig er å finne gode foringsmetoder for å redusere metangassutslippet, forteller forsker Vibeke Lind ved Bioforsk.

Nå jobber forskerne ved Bioforsk i Tjøtta prøve nettopp det; nemlig hvor klimafiendtlige gassene sauen slipper ut egentlig er, og hva slags fôr som kan redusere utslippene. NRK har tidligere omtalt forsøkene som også tar silkte på å måle dyras prompeutslipp.

Apparat rundt halsen

Forsker Vibeke Lind på Bioforsk Tjøtta

Forsker Vibeke Lind ved Bioforsk Tjøtta .

Foto: Bioforsk

Forskerne skal dele en gruppe på 18 søyer inn i to ulike grupper. Halvparten skal bare spise surfôr og kraftfôr, mens den andre halvparten bare blir fôret med høy. Deretter blir sauene plassert i hvert sitt respirasjonskammer for måling av gassutslipp.

– Ved å ta ut luft fra kammeret så kan vi måle andelen metangass som dyret produserer. Så kan vi se om de er forskjell med ulike typer fôr, sier Vibeke Lind.

Neste steg er å måle metangassene i rapen når dyrene er på beite. Da skal sauen utstyres med noe som kan ligne på et lite brannslukkingsapparat rundt halsen - nesten som en norsk landbruksvariant av en St. Bernadshund.

Men i tanken er det ikke brennevin, men vakuum. Og fra tanken går det en slange rundt hodet og ned til nesa. Så når sauen raper, vil undertrykket i tanken trekke inn lufta,

Mangler penger

– Vi har noen dyr som er under opplæring til å ha på seg utstyret. Men pengene tok litt for fort slutt, så vi håper å få flere midler så vi kan teste dette ut på beite, for det er det som er interessant, sier Vibeke Lind.

Tidligere forskning viser at kraftfôr gir mindre gassutslipp enn høy. Men mange av ingrediensene i kraftfôr blir importert fra blant annet Brasil, forteller Lind. Og derfor mener hun at det i et større klimaperspektiv vil være en stor fordel å finne et bedre alternativ.

Flere saker fra Innlandet