NRK Meny
Normal

Kampanje skal forebygge russe-voldtekter

Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep i Oppland gjennomfører nå en holdningskampanje blant Gjøvik-russen. Hensikten er å forebygge voldtekter i russetida.

Russ

NEI BETYR NEI: Under fjorårets russetreff i Kongeparken i Stavanger ble fire voldtekter anmeldt. Nå skal en holdningskampanje forebygge russe-voldtekter. (Illustrasjonsfoto)

Foto: NRK

– Et nei er jo et nei, og det synes jeg er et udiskuterbart argument, sier Celia Louise Aass, Jeanine Stette Eng og Lene Gulberg, som går i tredje klasse på Gjøvik videregående skole og er russ i år.

Under fjorårets russetreff i Kongeparken like utenfor Stavanger ble fire voldtekter anmeldt. For å forebygge voldtekter i russetida gjennomfører Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Oppland en holdningskampanje for helle russekullet på Gjøvik videregående skole.

Holdningskampanjen går på å sette grenser, og ikke minst å få ungdommene til å forstå hvor grensen går for hva som er en voldtekt.

– Skjønner ikke alltid hvor grensa går

Gjøvikruss

ÅRETS RUSS: Tredjeklassingene på Gjøvik videregående skole mener det er viktig å forebygge slik at det ikke skjer flere voltekter i russetiden. Øverst fra v.: Celia Louise Aass og Jeanine Stette Eng. Nederst fra v.: Lene Gulberg og Jostein Fykse Wesnes.

Foto: Dag Kessel / NRK

De tre jentene sier de har inntrykket av at ikke alle gutter forstår når de er i ferd med å tråkke over grensen og faktisk utføre en voldtekt, spesielt hvis de er beruset.

Russejentene på Gjøvik videregående skole forteller at de fikk høre av de ansatte ved SMISO at enkelte gutter faktisk skryter av hva de har gjort, men ikke nødvendigvis fordi de vet at de har voldtatt noen, men at de ikke helt har skjønt hvor grensa har gått.

Jentene sier de er bevisste på å ikke innta mer alkohol på fest enn at de er klar over hvor deres grenser går.

– Men jeg mener det vises ganske tydelig om et annet menneske har lyst eller ikke. og hvis man ikke klarer å se om et menneske har lyst eller ikke så bør man snakke med noen, sier Eng.

– Unngå å bli stupfull

Jostein Fykse Westnes går også i tredje klasse på Gjøvik videregående skole. Han tror det første steget for å unngå voldtekter i russetida og på fester generelt, er å drikke minst mulig alkohol.

– Både gutter og jenter bør unngå å bli stupfulle, sier Westnes.

Han tror at de sosiale antenne svekkes når man er beruset.

– Og da er det kanskje enda vanskeligere å oppfatte et nei, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND