NRK Meny
Normal

Skal du sove ute i natt?

I natt markeres friluftslivets år ved at folk oppfordres til å tilbringe natten utendørs. Del gjerne bildene dine fra #nattinaturen med oss!

Telttur

KALDT: Det kan være kaldt å sove ute, men hvis du forbereder deg kan det bli en flott opplevelse!

Foto: Jan Kenneth Gussiås / Den Norske Turistforening

Flere steder i Oppland og Hedmark, og i resten av landet, er det arrangementer i dag. 13. januar markerer at friluftsåret 2015 offisielt skal begynne.

Skal du sove ute? Del gjerne bildene dine med oss! Bruk #nattinaturen og #nrkhedopp på Instagram, + emneknagg med stedet du sover på. Du kan også sende oss bildet på epost, ho@nrk.no. Skriv litt om bildet, og hvor du skal sove!

Over hele landet blir det arrangementer knyttet til det første arrangementet i friluftslivsåret, vi gir deg en oversikt over hva som skjer i Innlandet litt lenger nede i saken!

Rolv Kristen Øygard med fakkelen som markerer friluftslivets år i Skjåk.

FAKKEL: Rolv Kristen Øygard med fakkelen som markerer friluftslivets år i Skjåk

Foto: Skjåk kommune

24 timer ute i Skjåk

Friluftslivets år 2015 er en del av Nasjonal strategi for et aktivt friluftsliv som Klima- og miljødepartementet presenterte i august 2013. Friluftslivets år har tidligere blitt arrangert i 1993 og i 2005.

Skjåk kommune har hatt sitt helt eget opplegg rundt natt i naturen, og utvidet det til helt døgn! Deriblant arrangerte de et eget fakkeltog for ungene i bygda, med ordfører Rolv Kristen Øygard som fakkelbærer.

Dette skjer i kveld i Oppland og Hedmark:

 • Gjøvik: DNT Gjøvik skal åpne Friluftslivets år på Gamle Torsætra kl 1900. Her skal blant annet ordførerne Bjørn Iddberg og Hans Seierstad krype i posen.
 • Skjåk: Fakkelstafett og 24 timer ute. Med blant annet ordfører Rolv Kristen Øygard, sogneprest Kåre Gloslie og pensjonert GD-journalist Elias Sperstad.
 • Hamar: Lommelykttur i Klukhagan. Ordfører Morten Aspeli og Hamar og Hedemarkens Turistforenings styreleder Kristen Bartnes vil markere at 2015 er Friluftslivets år. Overnatting i gapahuk!
 • Våler: Overnattingstur til Blåenga. Friluftelever fra Våler ungdomsskole og Solør videregående skole deltar. Elever i 5-7 klasse kan delta dersom de kan stille med voksen ledsager. Alle som ønsker og kan er ellers velkommen til å være med!
 • Gausdal: Åpning av Friluftslivets år med #nattinaturen ved Friluftslinja på Gausdal videregående skole og Gausdal skilag. Linflåa ved Segalstad bru. Flere aktiviteter rundt om i kommunen.
 • Nordre land: Friluftsarrangement i regi av Nordre Land kommune v/ Frisklivssentralen, Den Norske turistforening og Land Fjellsportgruppe. Det offisielle programmet starter i «Trollskogen» rett ved skolene kl 18.00 med variert program utover kvelden. Det vil også være mulighet for å overnatte ute under åpen himmel eller i stortelt med ovn.
 • Lom: Ordførar Bjarne Eiolf Holø i Lom utfordrer nabo-ordførerene Iselin Jonassen i Vågå og Rolv Kristen Øygard i Skjåk til å være med å ligge ute. Selve overnattingen vil foregå utenfor Utgard i Lom. Nattprogram med foredrag om friluftsliv i Utgard fra kl 21 om kvelden. Servering av varm kveldsmat.
 • Øyer: Ordfører Mari Botterud har utfordra alle ungene i Øyer til felles skitur i anledning friluftslivets år. Etter skoletid i dag kommer elevene til Hafjell, der de tar gondolen opp og kjører på ski ned igjen. Etterpå får alle taco på Ryk og Reis.
 • Lillehammer: Ordfører Espen Johnsen skal sove ute i Søndre Park sammen med speidere. Det blir bål, øksekasting med mere. Det ventes over 100stk som skal sove ute i parken.

Har du opplysninger om arrangementer som hører hjemme på denne lista? Send oss en epost! ho@nrk.no

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Inngått millionavtale

  Strand Unikorn på Moelv har inngått avtale med Felleskjøpet Rogaland Agder om handel på norsk korn. Avtalen har en årlig verdi på opptil 100 millioner norske kroner, skriver konsernet i en pressemelding.

 • Glatte veger

  Mildværet har ført til at mange av de mindre vegene i Hedmark og Oppland er svært glatte. Flere biler har havnet i grøfta i løpet av dagen, men det er ikke meldt om personskader.

  Glatt veg
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
 • Vogntog veltet på Fåberg

  Et vogntog kjørte ved 10-tida utfor fylkesvei 255 på Fåberg i Lillehammer. Hengeren veltet i vegbanen. Ingen personer ble skadet. Vegen er nå sperret.