NRK Meny
Normal

Skal avdekke Hamars middelalderby

HAMAR (NRK): Med en georadar, som nærmest kan se under bakken, skal arkeologer nå avdekke Hamarkaupangen, Hamars middelalderby.

Georadar skal avdekke Hamarkaupangen

GEORADAR: I to dager har arkeologer fra NIKU brukt georadar i jakten på Hamarkaupangen, Hamars middelalderby.

Foto: Thomas Wrigglesworth / NIKU

– Ingen har nok lett etter Hamarkaupangen på denne måten tidligere.

Det sier Knut Paasche, arkeolog og avdelingsleder ved Norsk institutt for kulturminneforskning. I to dager har NIKU, på hasteoppdrag fra Riksantikvaren, søkt etter Hamars gamle middelalderby - med ny teknologi.

Ser under bakken

Verktøyet arkeologene bruker for å finne ut mer om gammel historie er en georadar, som på en måte kan sammenlignes med et ekkolodd.

– Georadaren sender et signal ned i bakken, og så kommer det en refleks opp, som gjør at vi nesten kan se under bakken, sier Paasche.

Hamarkaupangen var en av landets minste middelalderbyer, og den hadde trolig en mer spredt bosetning enn andre middelalderbyer. Mye ligger fortsatt skjult under bakken, og Paasche kan foreløpig ikke si så mye om resultatene av georadar-undersøkelsen.

Lovende

– Det er en møysommelig prosess. Men før vi får de endelige svarene kan jeg i alle fall si at det ser veldig lovende ut. Dette vil kunne gi oss mer kunnskap om Hamarkaupangen enn det vi hadde tidligere, sier Knut Paasche.

Han mener svarene vil være viktige, spesielt fordi man vet lite om bebyggelsen rundt de kirkelige institusjonene som finnes på Domkirkeodden.

– Vi har ingen oversikt eller gode kart, verken over utbredelsen eller hvor mye det dreier seg om, sier han.

Georadar Domkirkeodden

VERDIFULLT: Knut Paasche fra NIKU er sikker på at georadar-undersøkelsene vil gi verdifull informasjon av Hamars middelalderby.

Foto: Thomas Wrigglesworth / NIKU

Viktig for museet

Arkeologen er sikker på at georadar-undersøkelsene også vil være viktig for museet på Domkirkeodden.

– Kommer det opp ny historie, så kan dette helt sikkert formidles på en spennende måte. Da er hver brikke i det puslespillet av stor verdi for dem, sier Knut Paasche.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.