NRK Meny
Normal

Skal avdekke Hamars middelalderby

HAMAR (NRK): Med en georadar, som nærmest kan se under bakken, skal arkeologer nå avdekke Hamarkaupangen, Hamars middelalderby.

Georadar skal avdekke Hamarkaupangen

GEORADAR: I to dager har arkeologer fra NIKU brukt georadar i jakten på Hamarkaupangen, Hamars middelalderby.

Foto: Thomas Wrigglesworth / NIKU

– Ingen har nok lett etter Hamarkaupangen på denne måten tidligere.

Det sier Knut Paasche, arkeolog og avdelingsleder ved Norsk institutt for kulturminneforskning. I to dager har NIKU, på hasteoppdrag fra Riksantikvaren, søkt etter Hamars gamle middelalderby - med ny teknologi.

Ser under bakken

Verktøyet arkeologene bruker for å finne ut mer om gammel historie er en georadar, som på en måte kan sammenlignes med et ekkolodd.

– Georadaren sender et signal ned i bakken, og så kommer det en refleks opp, som gjør at vi nesten kan se under bakken, sier Paasche.

Hamarkaupangen var en av landets minste middelalderbyer, og den hadde trolig en mer spredt bosetning enn andre middelalderbyer. Mye ligger fortsatt skjult under bakken, og Paasche kan foreløpig ikke si så mye om resultatene av georadar-undersøkelsen.

Lovende

– Det er en møysommelig prosess. Men før vi får de endelige svarene kan jeg i alle fall si at det ser veldig lovende ut. Dette vil kunne gi oss mer kunnskap om Hamarkaupangen enn det vi hadde tidligere, sier Knut Paasche.

Han mener svarene vil være viktige, spesielt fordi man vet lite om bebyggelsen rundt de kirkelige institusjonene som finnes på Domkirkeodden.

– Vi har ingen oversikt eller gode kart, verken over utbredelsen eller hvor mye det dreier seg om, sier han.

Georadar Domkirkeodden

VERDIFULLT: Knut Paasche fra NIKU er sikker på at georadar-undersøkelsene vil gi verdifull informasjon av Hamars middelalderby.

Foto: Thomas Wrigglesworth / NIKU

Viktig for museet

Arkeologen er sikker på at georadar-undersøkelsene også vil være viktig for museet på Domkirkeodden.

– Kommer det opp ny historie, så kan dette helt sikkert formidles på en spennende måte. Da er hver brikke i det puslespillet av stor verdi for dem, sier Knut Paasche.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Glatte veger

  Mildværet har ført til at mange av de mindre vegene i Hedmark og Oppland er svært glatte. Flere biler har havnet i grøfta i løpet av dagen, men det er ikke meldt om personskader.

  Glatt veg
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
 • Vogntog veltet på Fåberg

  Et vogntog kjørte ved 10-tida utfor fylkesvei 255 på Fåberg i Lillehammer. Hengeren veltet i vegbanen. Ingen personer ble skadet. Vegen er nå sperret.

 • Thoresen forlater Storhamar

  Ishockeyspiller Patrick Thoresen drar tilbake til Russland for å spille for SKA St. Petersburg igjen. 34-åringen har vært i Storhamar i bare et halvt år, men hadde avtale om at han kunne forlate klubben til fordel for utlandet 1. desember.

  GET-Ligaen i hockey 2017/18: Frisk Asker - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix