NRK Meny
Normal

Skaffet Hamar toppmøte

Sylvia Brustad skaffet Hamar topp-møte i EFTA.

Sylvia Brustad
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det er ikke så mye igjen av gamle EFTA, men mandag 22. juni blir historisk for Hamar uansett: da samles 100 topp-politikere og byråkrater fra de fire medlemslandene Liechtenstein, Sveits, Island og Norge i det som ordfører Einar Busterud ynder å kalle Innlands-hovedstaden. Akkurat i denne forbindelsen tåler vel de andre mjøsbyene å høre det...

Brustad bestemte

Hotelldirektør Håvard Elnan på Scandic Hotell hvor møtet skal foregå, er ganske sikker på at det er stadsråd Sylvia Brustad som har bestemt at møtet skal legges til hennes hjemby, Hamar.

Elnan mener at hotellet han er sjef for, begynner å få et godt rykte som arrangører av store og små møter og begivenheter, og er stolt av at Scandic skal være vertskap for EFTA-toppmøte. det er noe å ha på CV'en!

- Dette er et prestisje-arrangement som det er veldig artig å jobbe med, sier Elnan.

Gleder seg

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, bosatt i Hamar, gleder seg til å vise fram sitt hjemsted til ministre, politikere, fagfolk og media fra de fire medlemslandene.

- Da jeg hadde muligheten til å være vert for dette viktige møtet, hadde jeg lyst til på benytte den anledningen til å vise fram mitt eget hjemdistrikt, sier Brustad og trekker fram Skibladner, Hoel gård, Staur gård og Domkirkeodden som et lite knippe av det hun vil vise fram.

Også politikk

Men Brustad presiserer at Hamar-møtet ikke bare er et pratemøte med innlagt sightseeing og hyggelige bondegårdsmiddager.

- Dette er ikke noe lekeorgan! Vi skal blant annet diskutere handelsavtale med Russland. Vi har bestemt at det skal innledes forhandlinger, og Norge har forhandlingslederen. Russland er et veldig viktig marked, ikke minst for vårt land, sier statsråd Brustad.

Hamar, gågata.

EFTA-toppmøte i Hamar mandag.

Foto: Knut Sveen, NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Seksuell trakassering i innlandet

  7 prosent av kvinnelige politikere fra Hedmark sier at de er blitt utsatt for seksuell trakassering de siste tre årene, mens tallet er 5 prosent for Oppland, viser tall fra NorgesBarometeret.

  Seksuell trakassering
  Foto: Illustrasjonsfoto: Birte Njøsen Horne / NRK
 • NSB-kritikk på grunn av fulle tog

  Passasjerer kritiserer NSB etter at 1507-toget Lillehammer-Oslo var stappfullt fordi fem av ti vogner måtte settes inn på en annen strekning med driftsproblemer. Pressetalsperson Åge-Christoffer Lundeby i NSB erkjenner at de burde satt inn busser.

 • Fire domfelt etter tjuveri i Skåbu

  Tre av de fire rumenerne som ble pågrepet med tjuvgods i Skåbu i november, er dømt til fengsel i ti måneder. Den siste og yngste av dem idømmes ni måneders fengsel. Det skriver Dølen(abonnement). Alle fire får 50 dager i varetekt trukket fra dommen.