NRK Meny
Normal

Skadet to ganger av raketter

May Åsberg er truffet av raketter to nyttårsaftener på rad. Forbudet mot pinneraketter har ikke hjulpet.

Skadet to ganger av raketter

May Åsberg fra Skarnes er truffet to ganger av raketter.

Foto: Vera Wold / NRK

Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap (DBS) er bekymret over utviklinga. I fjor ble det registrert 17 alvorlige øyeskader. Det er like mye som før pinneforbudet kom i 2008.

Truffet rett over øyet

May Åsberg fra Skarnes har blitt truffet av raketter to år på rad.

Halvparten av de som skades av raketter, er tilskuere. Det var også May Åsberg. For to år siden ble hun truffet i leggen av en rakett som veltet. .I fjor kunne det gått riktig ille:

– Vi skulle se på rakettene før vi dro hjem. Plutselig var det noe som traff meg i pannen, rett over øyet. Det smalt og jeg skjønte ingenting. Så begynte ungene å skrike. Blodet sildret, forteller hun.

Åsberg ble sjukemeldt i to uker etter hendelsen, og pådro seg trolig en lettere hjernerystelse. Hun føler likevel at hun var heldig.

– Men i år vurderer jeg å holde meg inne, sier hun.

Bekymret

Nyttårsfyrverkeri i Trondheim
Foto: Ole Kr. Tangen

Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap er bekymret over utviklinga. Pinneforbudet fra 2008 ser ikke ut til å ha hjulpet, og vi sender raketter for enorme verdier opp i lufta.

– Vi ble bekymret i fjor og liker ikke utviklinga med at vi hadde 17 alvorlige øyeskader i fjor, sier avdelingsdirektør Torill Tanberg.

De som er mest utsatt for skader er menn under 30 år.

I år har de kjørt en holdningskampanje med radioresepsjonen fra P3, og håper at det holdningsskapende arbeidet vil hjelpe. Det blir advart mot noen typer raketter.

– Men det viktigste er at folk tar ansvar for seg og sine og bruker vernebriller sier Tanberg.

Myndighetene har foreløpig ikke vurdert forbud eller strengere restriksjoner.