NRK Meny
Normal

Skadeskutt ulv var ikke fra Julussa-reviret

Ulven som ble skutt på i Julussdalen i Elverum 15. oktober i år tilhørte ikke Julussa-reviret. Det viser DNA-analyser av hår og blod som ble funnet på stedet.

Julussa-tispa bedøvet

Julussa-tispa (bildet) er ikke i slekt med ulven som ble skadeskutt i Julussa tidligere i år.

Foto: Kari Toft

Analysene viser at ulven ikke er overvåket i Norge, skriver rovdata.no.

– DNA-analysene forteller at ulven er ei skandinavisk tispe og at den ikke stammer fra Julussa-reviret, sier leder i Rovdata, Morten Kjørstad.

Det var en jeger som skjøt etter ulven som skal ha jaget hunden hans ved Julussa-reviret i Elverum.

Ulven ble skutt på innenfor forvaltningsområdet for ulv i Norge, og innenfor revirgrensene til det fra før kjente Julussa-paret. Ifølge rovdata.no oppsto det derfor en usikkerhet og diskusjoner om ulven var et av de voksne dyrene i Julussa-paret, eller om det kunne vært født valper i reviret i år og at det var en av dem som var skadeskutt.

Ved å sammenligne analysesvar fra denne ulven med tidligere analysesvar fra paret i Julussa, fant man ut de ikke passet sammen.

– Analysene viser at ingen av dyrene i det kjente Julussa-paret kan være foreldre til det individet som ble skadeskutt, sier Kjørstad.

Foreløpig vet man ikke hvor i Skandinavia ulven stammer fra, men man regner med å få svar på dette etter hvert som flere prøver blir samlet inn i løpet av vinteren.

– Det er også gode muligheter for at dette individet blir funnet igjen gjennom overvåkingen, dersom det klarte seg etter skadeskytingen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Sju siktet i Innlandet

    En mann fra Nord-Østerdalen, en fra sør i Hedmark, en fra Hamar, en fra Ringsaker, en fra Stange og to fra Vestoppland er siktet for nettovergrep etter Dark Room-etterforskningen i Innlandet, skriver Østlendingen. Alle er menn mellom 20 og 60 år.

  • Mange viltpåkjørsler i Innlandet

    Det har vært svært mange viltpåkjørsler i helga, og politiet råder bilistene til å kjøre forsiktig. Politiet i Innlandet har fått melding om 34 viltpåkjørsler; 17 rådyr, 15 elg, 1 hjort og 1 hare.

  • Løke: – Skal komme sterkere tilbake

    – Vi var rett og slett ikke helt med i dag, og vi bommet på for mange sjanser. Vi får ikke gjort noe med det nå, det er for seint, men vi skal komme sterkere tilbake, sier Storhamars Heidi Løke etter håndballjentenes tap i VM-finalen mot Frankrike.