NRK Meny
Normal

Fikk problemer med hukommelsen etter elektrosjokkbehandling

Helsetilsynet mener behandlingen en kvinne fikk ved sykehuset på Sanderud var uforsvarlig. Hun fikk blant annet hukommelsesproblemer etter behandling med elektrosjokk.

– Det var et helvete med abstinenser. Jeg husker jeg lå på kne og grein og bønnfalt sykepleieren om Sobril, men jeg fikk ingenting. Jeg skrapte tapeten av, dunka hodet i veggen og bare skrek.

Det forteller en anonym kvinne som fikk behandling ved Sykehuset Innlandet sin avdeling på Sanderud i 2007. Hun klagde til Helsetilsynet etter at hun fikk alvorlige bivirkninger av behandlingen.

Får kritikk

Kvinnen fikk blant annet elektrosjokkbehandling, noe som har ført til at hun fortsatt har hukommelsesproblemer.

Nå har Helsetilsynet sett på saken, og sykehuset får krass kritikk. Blant annet har terapeutene har vært uenige om behandlingen, de har ikke samarbeidet, og behandlingen har pågått over lang tid selv om den ikke ga positive resultater.

Sykehuset får også kritikk for ikke å ha informert henne om mulige bivirkninger av elektrosjokk.

Sykehuset beklager

– Vi tar saken veldig alvorlig. Vi har fått alvorlig kritikk fra Helsetilsynet og den tar vi til etterretning. Vi er allerede i gang med forbedringer, sier divisjonsdirektør for psykisk helse i Sykehuset Innlandet, Solveig Brekke Skard.

Hun beklager overfor den kvinnelige pasienten, og understreker at de vil gjøre sitt ytterste for å unngå at det skjer igjen.

– Det er viktig for oss at pasientene klager når de føler at de har fått feil behandling. Det gjør at vi kan bedre kvaliteten og får vurdert en del av det arbeidet vi gjør, sier Brekke Skard.

I full jobb

Vendepunktet for den anonyme kvinnen kom da hun fikk en ny lege som oppdaget at hun hadde epilepsi.

– Jeg bare våknet en morgen og kjente at uroen var helt borte. Jeg skjønte ingen ting, og klarte ikke å tro på det. Det er nesten ikke til å tro.

Kvinnen ble skrevet ut av psykiatrien en fredag i 2007. Mandagen etter var hun i full jobb, og der jobber hun fortsatt.

– Jeg vil fortelle om hva som redda meg. Kanskje legene kan tenke seg om flere ganger før de fortsetter en medisinering som ikke virker. Kanskje saken min kan hjelpe andre pasienter.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.