Sjøens Abraham Lincoln

Andrew Furuseth fra Stange var en av USAs største fagforeningsmenn. Nå skal det lages film om ham.

Andrew Furuseth

 

Opprinnelig het han Anders Andreassen og ble født i Åsbygda en dag i mars i 1854.

Ingen kunne den gang drømme om hvilken betydning han skulle få,  spesielt for sjøfolkene i ett av verdens aller største land. Han fikk tilnavnet "sjøens Abraham Lincoln".

- Han endte opp som en av de store i amerikansk fagbevegelseshistorie. Vi prater om en av Stanges store sønner, hvis ikke den største, sier ordfører i Stange, Nils A. Røhne.

Å utvarndre til USA og bli sammenlignet med med president Abraham Lincoln. Det er helt utrolig.

 

Nils A. Røhne, ordfører i Stange

Sikret sjømenn rettigheter

Furuseth har fått æren for gjennomføringen av flere reformer som forandret livet til amerikanske sjøfolk.

Viktigst er kanskje den såkalte Seamen's act fra 1915, en avtale som sikret sjømenn et minimum av rettigheter, bedre sikkerhet og bedre leveforhold.

Nå skal det lages helaftens film om sjømannen fra innlandet som ble talsperson for sjøfolk i hele USA.

- Han fikk lide

Ester Opheim
Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

- Det vil glede oss slektinger som er att, sier Ester Opheim i Ottestad. Hun er en av flere gjenlevende slektninger etter Andrew Furuseth.

Hun forteller at han reiste på sjøen da han var 15-16 år gammel. Der fikk han se hvor fælt sjøfolkene hadde det, og tenkte at han måtte gjøre noe med det.

- Men han hadde mye motbør fordi de ikke ville godta det han forlangte. Han har sittet i fengsel flere ganger og virkelig fått lidd for det han har strevet for. Men han vant til slutt, sier Ester Opheim.

Selv om han ledet en fagforening som etter hvert ble mektig, nektet Furuseth å bli lønnet høyere enn andre sjøfolk.

Sjøfolkene, som elsket Furuseth, mente dette var urettferdig, fortalte Haakon Lie da han i 1993 ga ut en bok omn Furuseth. 

Hamar-selskap bak filmen

Hamar-selskapet "A bit of magic" står bak dokumentarfilmen som har fått den foreløpige arbeidstittelen "Honest Andy" - eller ærlige Andy.

I følge Tali Weiss i selskapet er arbeidet er i gang, men det er foreløpig uvisst når filmen blir ferdig og klar til å vises.

Stange kommune har bidratt med 200.000 kroner til filmens forprosjekt.