NRK Meny
Normal

Mattilsynet sjekker rutiner i barnehage

– Vi må finne smittekilden for E.coli, og har bedt Hagehaugen barnehage i Lillehammer komme med informasjon om alle detaljer av betydning, sier Øyvind Gaden, som er distriktssjef for Mattilsynet i Gudbrandsdalen.

Hagehaugen Barnehage

Mattilsynet sjekker nå alle rutiner ved Hagehaugen barnehage i Lillehammer.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Øyvind Gaden

Øyvind Gaden, distriktssjef i Mattilsynet i Gudbrandsdalen

Foto: Dag Kessel / NRK

Fredag ble det klart at minst ett barn i barnehagen er smittet av E.coli, og kommuneoverlegen har bestemt at barnehagen må stenges i to uker.

Samtidig er det flere som har symptomer som kan ligne, men det kan ikke bekreftes om dette skyldes E.coli før alle prøver er analysert.

Mattilsynet har gjort pasientintervju

Både foreldre og ansatte opplever situasjonen som svært dramatisk, og mandag kveld var det informasjonsmøte i kommunestyresalen i Lillehammer.

– Vi har gjort et pasientintervju, og dette er oversendt Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Vi har også bedt barnehagen om en komplett liste over det de pleier å servere. Det er også av interesse å vite hva slags kontakt barna har hatt med dyr den siste tiden, sier Gaden.

Mattilsynet var på tilsynsbesøk i barnehagen i dag, og har blant annet sett på menylister. De har også tatt med seg det som var igjen av matvarer for eventuelt å undersøke dette grundig seinere. De ansatte var i helga i full gang med å desinfisere og vaske barnehagen fra topp til bunn.

Avkrefter Sydentur-smitte

E.coli-bakterier
Foto: Margarita Novoa Garrido/Steinar Stølen, Norges Veterinærhøgskole

En av familiene var på ferie på Gran Canaria i februar, og flere har stilt spørsmålet om smitten kan komme derfra.

Øyvind Gaden mener smitten neppe kommer fra denne Sydenturen.

– Ut fra hva slags E.coli det her er snakk om, og ut fra tidsperioden som har gått siden februar, anser jeg dette som svært usannsynlig, sier han.

Kan gi nyresykdom

E.coli bakterien kan i noen tilfeller gi kraftig diare, hudblødninger og nyresykdom. Bakterien smitter fra forurenset mat som kjøttprodukter, grønnsaker og upasteurisert melk. Den kan også smitte fra dyrs avføring.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.