NRK Meny
Normal

Mattilsynet sjekker festivalmaten

Mattilsynet skjerper kontrollen med mat og
drikketilbudet på festivaler. Først ute er rakfiskfestivalen i Valdres, som åpnet i dag.

God kveld, og velkommen til Østnytt ! 
Mattilsynet skjerper kontrollen med mat og 
drikketilbudet på festivaler.
Først ute er rakfiskfestivalen i Valdres, som åpna i dag.

Mattilsynet sjekker maten på rakfiskfestivalen i Valdres i helga.

Det servers rakfisk og annen mat nærmest fra alle fat på Fagernes denne helga.

– Vi trenger å bli gode på å føre tilsyn, slik at ikke folk blir syke av maten som blir servert på festivaler, det er ofte litt provisoriske kjøkken på slike steder, sier Helga Fossum, seniorrådgiver hos Mattilsynet.

Noraker er en av landets største rakfiskprodusenter. Herfra skal mange tusen munner mettes i dagene som kommer. Eieren er glad for Mattilsynets skjerpede kontroll med festivaler i Norge.

– Vi syns det er bra, det er viktig at de følger opp. Det viser at vi har en seriøs festival, sier Nils Noraker, eier av Noraker Rakfisk.

– Store mørketall

Alt er i skjønneste orden hos Noraker, men Mattilsynet vet for lite om hvordan situasjonen er på alle festivalene i landet.

– Folk kommer fra land og strand, så det er vanskelig å få tall på folk som blir syke av mat på festivaler. Det er store mørketall, sier Fossum.

For dem som liker å smake på det meste, kan det derfor bli spennende å se hva Mattilsynet finner når de nå skjerper kontrollen med hva som blir servert på festivaler.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.