NRK Meny
Normal

Sjekk supermånen over Lysgårdsbakken!

Søndagens fullmåne var vanskelig å fotografere, men det var noen som fikk et bedre resultat enn andre.

Supermåne over Lysgårdsbakken

MÅNELYST: Fotograf Geir Olsen fikk dette blinkskuddet søndag kveld. Månen er åtte prosent større enn en gjennomsnittlig fullmåne. Bildet er opprinnelig i høydeformat, men er justert til breddeformat på svart bakgrunn.

Foto: Geir Olsen

Mannen bak fotografiet heter Geir Olsen, mangeårig fotograf både i VG og lokalavisa på Lillehammer, GD. Han var som mange andre ute søndag kveld for å fotografere fullmånen, som var større enn normalt.

– Utfordrende å fotografere

Mens mange sleit med å få til gode bilder av den sterkt lysende månen, fikk Olsen et skikkelig blinkskudd:

– Jeg sto ganske lavt i skogen bak Håkons hall. Jeg brukte teleobjektiv og stativ, forklarer han.

Han sier at det var utfordrende å ta bildet, for det var et stort lysspenn mellom den opplyste Lysgårdsbakken og månen. Dermed nyttet det ikke med lang lukkertid og liten blender.

– Derfor ble det en gylden middelvei. Bildet ble tatt med ganske avansert fotoutstyr, men det viktigste var at det ble tatt i en såkalt raw-fil. Det går an å benytte gråfiltre også sier Olsen.

Han sier at han justerte lyset noe i Photoshop, men at det ellers ikke er noe juks i bildet.

Geir Olsen

FOTOGRAF: Geir Olsen har lang fartstid som fotograf, og han sier at det lønner seg med en del spesialutstyr til for å få et godt bilde av fullmånen.

Foto: privat

Supermåne

– Årsaken til den uvanlig store månen søndag, er at den befant seg nærmest oss i sin avlange bane: Dette inntraff samtidig som det var fullmåne, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes.

Månen var full søndag klokka 16.46 og vil være nærmest jorda klokka 10.45 mandag morgen. Den befinner seg da 357.492 kilometer fra Jorden.

– Månen kommer til å være nesten 8 prosent større og lyse 16 prosent sterkere enn en gjennomsnittlig fullmåne, opplyser Sannes og Ødegaard.

Første av tre

Går du glipp av nattens supermåne, er det ingen grunn til å fortvile. Søndagens superfullmåne er nemlig den første av tre supermåner. De neste finner sted 1. januar og 31. januar.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Blir 3. størst i landet

    Gausdal Bruvoll kjøper Gran Tre, og blir den tredje største leverandøren av trelast i Norge.Gran Tre eies av de to allmenningene Gran Almenning og Brandbu og Tingelstad Almenning, mens Gausdal Bruvoll er en samvirkebedrift som blir eid av 1300 skogeiere.

  • Kom til rette etter leteaksjon

    En 88 år gammel kvinne med demens tok seg en tur på egenhånd mandag ettermiddag og ble meldt savnet fra Lillehammer sykehus. Tre timer senere kom kvinnen til rette, melder politiet.

  • Brann i vogntog

    Det brenner i et vogntog på E6 ca. fem kilometer nord for Dombås. Nødetatene er på vei til stedet.