Hopp til innhold

Øystein Sundes rå humor blir teater

Snart kan du høre de underfundige tekstene fra teaterscena. Som siste gitarkamerat får Øystein Sunde egen forestilling.

Stig-Werner Moe og Ida Holten Worsøe

Det året det var så bratt, Teater Innlandet, 2014. På bildet fra venstre: Stig-Werner Moe og Ida Holten Worsøe.

Foto: Gisle Bjørneby / Teater Innlandet

20. mars er det premiere, i Hamars nye kulturhus. Da kommer galskapen, humoren og de fantasifulle tekstene i ny innpakning.

Det hele starter på brua mellom Seljestad og Låtefoss. Det var som kjent der en danske med campingvogn møtte en bryggerisjåfør fra Frydenlund. De to fikk en sjåfør fra Stabburet med på laget. Og vips så ble det dannet et eget samfunn.

I Sundes verden eksisterer det fremdeles. Nå får det nytt liv på scenen.

Du må'kke komme her og komme her

Øystein Sunde sier han synes det er en ære at noen tar tak i tekstene han har laget. Men andre har ønsket å gjøre dette før, uten at de har fått lov. Denne gangen ble han presentert en plan han kunne være med på, med visse betingelser.

Først og fremst ville han at Tom Steinar Lund fikk det musikalske ansvaret. Lund har en forkjærlighet for sambarytmer, og har blant annet medvirket i Trio de Janeiro. Øystein Sunde sier Lund spiller på en annen måte enn ham selv, og da blir det spiselig.

– Skulle noen prøvd å spille som meg, måtte de ha sittet på fanget mitt og øvd en del og sett hva jeg driver med, sier Sunde.

Nå blir Sundes låter ifølge Lund marinert i brasilianske rytmer.

Men han er allerede innenfor sjangeren, ler Lund:

– Hører du på «jaktprat», så forstår du at Øystein Sunde er en bassonova.

Tom Steinar Lund

Tom Steinar Lund tolker sundes musikk på sydlansk maner.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Det året det var så bratt

Det året det var så bratt, er navnet på forestillinga. I hovedrollene møter vi Tom Styve, Ida Holten Worsøe, Tiril Heide- Steen, Stig Werner Moe og Knut Erik Engemoen.

Teatersjef Janne Langås i Teater Innlandet sier de er i rute før premiera 20. mars. Hun gleder seg, ikke minst fordi hun mener Sunde er en viktig kunstner i Norge.

– Han har vært en av de viktigste tekstforfatterne i Norge helt siden 60-tallet. Sunde har vært med på å sette ord og begreper inn i sammenhenger som har blitt en del av dagligtala til folk.

Knut Erik Engenmoen - en av skuespillerne i stykket "Det året det var så bratt"

Knut Erik Engenmoen – en av skuespillerne i stykket 'Det året det var så bratt'.

Foto: Gisle Bjørneby

Janne Langås avviser at dette blir lettbeint teater. I stedet blir det et publikumsfrieri, der de skal spille for alle. Dette blir noe for dem som ikke søker det mørke, smale og mystiske teateret. I stedet blir det en forestilling for alle dem som ønsker seg en fin og hyggelig teaterkveld, sier Langås.

Teatersjefen sier de gjorde dette fordi Øystein Sunde lager små noveller i tekstene sine, tekster som for lengst har blitt folkeeie.

Kjekt å ha

Øystein Sunde synes at det er en ære at noen tar tak i tekstene. Så langt er han også fornøyd med musikken, ikke minst fordi han liker uttrykksformen til Tom Steinar Lund. Så langt har han hørt fire-fem sanger og alle får godkjent og vel så det fra komponisten. Sunde er dessuten glad for at mindre kjente låter en klassikere som "kjekt å ha" som blir med i oppsetningen.

Jan Eggum, Halvdan Sivertsen og Lillebjørn Nilsen har alle fått forestillinger tidligere. Nå er det Øysteins tur.

– Jeg synes det er stas at noen nå tenker på mine sanger, sier Skarnes-artisten.

Og om det blir for folkelig?

– Det er verre om det blir for kunstnerisk, avslutter Sunde.

Gitarkameratene

Jan Eggum, Halvdan Sivertsen og Lillebjørn Nilsen har vært hyllet på teaterscenen med flere forestillinger. Nå har også Øystein Sunde gitt sitt ja til en oppsetning som har premiere neste uke.

Foto: Scanpix

Flere saker fra Innlandet