Hopp til innhold

– Mine nærmeste kolleger ville ikke ha gudstjeneste med meg

For første gang snakker sokneprest i Brøttum, Siri Sunde, ut om hvordan hun opplevde den omstridte Sunde-saken.

Siri Sunde

SNAKKER UT: Siri Sunde, som nå er sokneprest i Brøttum, forteller for første gang hvordan hun opplevde den omstridte Sunde-saken.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Det gikk utover evnen til å være sosial. For eksempel var det tøft å gå ned til krysset for å hente posten. Du visste aldri hvem som stod der, forteller Sunde og legger til at hun synes det var ekkelt at så mange la seg opp i livet hennes.

Kirken eller kjærligheten

Det er i en ny jubileumsbok til Hamar bispedømmes 150 års jubileum at Siri Sunde, som nå er sokneprest i Brøttum, skriver om hvordan hun opplevde saken hvor hun selv var hovedpersonen.

I 1997 inngikk Sunde, som på den tiden var kapellan i Nordre Land, homofilt partnerskap med en annen kvinne, og vurderte dermed å si opp jobben sin.

Det gikk utover evnen til å være sosial.

Siri Sunde

– Jeg tenkte, nå må jeg velge mellom kirken og kjærligheten. Også ble det klart for meg at det var ikke så enkelt. Det var ikke bare å skrive den oppsigelsen. Jeg prøvde mange ganger oppi hodet å skrive «jeg sier herved opp min stilling som prest fordi jeg skal inngå partnerskap».

Hamar bispedømme i 150 år

BOKA: Det er i denne jubileumsboka til Hamar bispedømme at Sunde skriver om den vanskelige tiden.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Til tross for at Kirkemøtet senere samme år vedtok at personer som lever i homofilt samliv ikke kan fungere som prest, gikk Hamarbiskopen Rosemarie Köhn videre med saken, og i 1999 gjeninnsatte hun Sunde i prestestillingen.

– Det var jo da det virkelig begynte å storme. Det var stor feiring hos noen og stort sinne og dyp sorg hos andre. Det var fantastisk å kunne gå tilbake igjen og være prest, det var jo det jeg ville. Men dette andre var med hele tiden. Det var en veldig belastning både arbeidsmessig og personlig, sier Sunde og forteller at mediestormen roet seg etter hvert.

Jeg tenkte: Nå må jeg velge mellom kirken og kjærligheten.

Siri Sunde / Siri Sunde

Ble utstøtt

Men mediestormingen var ikke det verste. For Sunde var det vanskeligst at de nære relasjonene ble ødelagt. Hennes nærmeste kolleger ville ikke jobbe sammen med henne lenger.

– De ville ikke ha gudstjeneste sammen med meg. De ville ikke engang snakke med meg. Det var tøft.

Hun forteller at hun mange ganger vurderte å trekke seg fra prestesamlinger og andre arrangementer.

– Men så var jeg jo prest i Nordre Land. Jeg var deres prest, og mange hadde kjempet for meg, så jeg prøvde å ikke gjøre det.

Følte meg alene

Einar Gelius

Einar Gelius kjenner seg igjen i Siri Sundes historie. Han følte seg ensom da det stormet som verst rundt ham.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Einar Gelius, som nå er sokneprest i Lom, kjenner seg godt igjen i Siri Sundes historie. Gelius mistet jobben som prest i Vålerenga kirke, hvor han var prest fra 1995 til 2011. Gelius ble kalt inn på teppet hos biskopen flere ganger, men det var da han høsten 2010 ga ut boka «Sex i Bibelen» at han ble presset til å si opp stillingen. Han forteller at han på den tiden følte seg ensom.

– Da det stormet som verst rundt meg, følte jeg meg så alene. Tausheten fra kollegene mine var det aller verste. Jeg krevde jo ikke at kollegene mine skulle være enig med meg, men det handler om å vise litt omtenksomhet.

Han forteller at da kollegene vendte ham ryggen, fikk han støtte fra folket.

– Jeg hadde en stor støtte i Vålerenga menighet. Og det var viktig. Det er viktig å ha folk som tror på deg i slike situasjoner. Dessuten er det viktig å ha troen på seg selv. Vite hvem man er og hva man vil. Og det tror jeg nok både jeg og Siri har til felles. Vi er trygge på oss selv.

Siri Sunde

VIDEO: Se Østnytt-innslaget om Siri Sunde her.

Konspirasjonsteorier

I boka skriver Sunde at enkelte motstandere av homofile prester, mente hele Sunde-saken var en nøye planlagt homopolitisk strategi, noe Sunde tilbakeviser på det sterkeste.

– Det var jo absurd. Konspirasjonsteorier om at homobevegelsen hadde gjort det for å splitte kirken, og at vi var under press fra homobevegelsen. Det var rett og slett bare det at vi hadde funnet hverandre.

Åpne dører

Sunde forteller at det fortsatt er uenighet i kirken når det kommer til homofilt ekteskap. Men hun mener det er viktig at man kjemper for toleranse.

– Jeg tror det er viktig, ikke bare for homofile, men at det er en kamp for å holde kirkedøren åpen for alle, uansett.

Flere saker fra Innlandet