Siktet i sedelighetssak hevder barn blir forelsket i ham

ELVERUM (NRK): Aktor mener mannen i 50-årene må fengsles i ett år og 10 måneder.

Tinghuset i Elverum

ENORMT: Det er et enormt overgrepsmateriale mannen i 50-åra må svare for.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det var et enormt materiale politiet fant da de slo til hjemme hos mannen i 50-årene. Saken startet da bekymrede foreldre kontaktet politiet i Elverum på grunn av det de mente var plagsom adferd mot barna deres.

Den plagsomme adferden var ikke med i siktelsen da tilståelsessaken fredag ble behandlet av Sør-Østerdal tingrett, men derimot et enormt beslag av overgrepsbilder og filmer.

Les: Innrømmer å ha lastet ned over 360 000 overgrepsbilder av barn

– Ikke funnet tilsvarende

Henning Klauseie

Aktor Henning Klauseie vil fengsle elverumsmannen i ett år og ti måneder.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det er en sak jeg har hatt vansker med å finne tilsvarende til. Det er en grov sak. I materialet er det grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalderen, sier aktor Henning Klauseie.

I materialet er det 1500 filmer med en varighet på 132 timer og nesten 370.000 bilder.

Mannen har forklart at han helt fra han var barn sjøl har forelsket seg i barn ned i 10- 11 årsalderen og hevder at barn også blir forelsket i han. Han har beskrevet det som kjærlighet, men er lei seg for at noen har oppfattet adferden hans som plagsom.

– Kan være pedofil

Helge Hartz

Helge Hartz forsvarer elverumsingen i 50-åra.

Foto: NRK

Mannen har likevel vanskelig for å forstå at noen kan synes at adferden hans har vært plagsom og skremmende. Han har nektet for å ha deltatt i noe nettverk eller noensinne kjøpt overgrepsbilder, og at han syns det er tragisk at barn utsettes for dette. I stedet har han beskrevet nedlastingen som en form for avhengighet.

– Han har forklart i retten i dag at han er tilbøyelig til å se på seg sjøl som pedofil, men sa samtidig at han ikke så noe behov for hjelp. Han svarte kontant nei på spørsmålet om han trengte hjelp, sier forsvarer Helge Hartz.

Han syns det er vanskelig å oppsummere hva motivet er for hvorfor han lastet ned et så enormt stort materiale.

– Han ble overrasket over størrelsen. Han har forklart tidligere at han trodde det dreide seg om 20.000-30.000 bilder, sier Hartz.

Mannen har også forklart at han ikke var interessert i de groveste bildene, og at han ville slette de.

– Lite angrende

Aktor Henning Klauseie oppfatter den siktede på en ganske annen måte.

– Han framstår som en lite angrende og med lite forståelse for skadepotensialet dette har for de berørte barna. Jeg blir ikke overrasket om dommen blir strengere enn det jeg påsto, sier Klauseie.

Han fester liten lit til mannens forklaring om at han ikke var interessert i de groveste bildene han hadde lastet ned, og at de " bare hadde blitt med".

– Jeg har overhodet ingen tro på det han sier. At det " bare kom med på lasset" er en forklaring vi har hørt mange ganger før i tilsvarende saker. Dette er oppkonstruert for å gjøre sitt eget forhold mindre alvorlig, sier Klauseie.