NRK Meny
Normal

Siktet for hvitvasking av 27,5 millioner

Politiet i Hedmark etterforsker 13 selskaper for svart arbeid. Blant de siktede er det påstander om trusler og bruk av torpedoer, skriver Aftenposten.

Richard Røed

Politiadvokat Richard Røed leder etterforskningen mot Trysil-bedriften.

Foto: Frode Meskau / NRK

Saken har utspring i Trysil-bedriften Hus og Hytte Bygg AS. De skal ha bygget villahager på Oslo Vest og minst 10 andre boliger ellers i Oslo.

Lederen for dette selskapet, en 50-åring, er nå siktet for heleri og hvitvasking.

I løpet av fem år skal Trysil-bedriften ha hvitvasket 27,5 millioner kroner via 12 ulike underleverandører. De skal ha drevet omfattende skatte- og momsunndragelser, i følge politiet i Hedmark.

Det skriver Aftenposten i dag.

Seks siktet - to innrømmer skyld

I alt seks personer knyttet til Trysil-bedriften er siktet i saken. To av dem, en 51-åring og en 44-åring, har tilstått hvitvasking. De to står bak åtte av selskapene som skal ha vært brukt til fiktiv fakturering for Trysil-firmaet.

En av disse to er i tillegg siktet for gullsmugling i stor stil. Også 10 andre personer er mistenkt i saken.

– Alle skylder på hverandre, sier politiadvokat Richard Røed til Aftenposten.

Lever i skjul

På grunn av påståtte trusler, lever de to som har erkjent hvitvasking nå på skjult adresse, fullstendig skjermet for omgivelsene.

– Dette er en meget alvorlig sak. Det er store beløp og måten det er gjort på over tid, tilsier at dette er alvorlig. Vi ser en omfattende utnyttelse av personer i de lavere sosiale lag. Disse har hatt rollen med å ta ut penger kontant etter fiktiv fakturering, sier Richard Røed til Aftenposten.

Trysil-bedriften er slått konkurs og Skatt Øst har tatt arrest i 46 millioner kroner i bedriften.

Nekter straffskyld

Aftenposten har snakket med den 50 år gamle daglige lederen i Hus og Hytte Bygg AS. Han stiller seg uforstående til siktelsen.

Hans advokat sier de to som har innrømmet hvitvasking forsøker å legge all skyld på ham.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, sier mannens advokat, Ove Aurstad.

40 ansatte forsvant

Hus og Hytte Bygg AS ble slått konkurs av Skatt Øst høsten 2013. Mer enn 40 ansatte, hovedsakelig fra Baltikum, forsvant fort.

Ifølge bobestyrer Odd Henning Svalheim, er det lite igjen av firmaet nå, kun litt verktøy og noen hyttetomter av liten verdi i Trysil.