Hopp til innhold

Sikter mot VM med ny ballsport

Kinball er en ballsport de færreste har hørt om, men de fleste vil ha glede av å drive med. I hvert fall om vi skal tro landslaget i kinball, som holder til på Flisa i Hedmark.

Kinball

«OMNIKIN»: Kodeordet for å serve ropes hyppig når det spilles kinball. For tiden er det VM-terping hos Solør Kinballklubb på Flisa.

Foto: Kristian Rostad / NRK

12 personer i forskjellige drakter løper etter noe som ser ut som en enorm badeball. Noen sparker etter ballen, mens andre prøver å holde den. Plutselig setter tre stykker seg på huk og løfter ballen over hodet. Noen roper «omnikin» og en spiller dæljer til ballen alt han kan. Spillet er i gang igjen, og alt virker like uforståelig og kaotisk som tidligere.

– Kinball kan spilles av alle. Det er et veldig inkluderende lagspill, så det har ingen betydning om man er ung, gammel, sterk eller svak. Alle må bidra på laget og reglene er lette å lære, påstår lagkaptein i Solør Kinballklubb, Kristian Botten Pedersen.

Kristian Botten Pedersen

TIL VM: Kristian Botten Pedersen er i gang med forbredelsene til VM. Her holder han en uteball, som er noe mindre enn inneballen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Trener til VM

Det store målet i år er VM i Madrid i august. Men når stammen i det selvutnevnte landslaget består av elever og lærere på Bjerkely Folkehøgskole, blir oppkjøringsperioden utfordrende.

– Oppladningen blir alt annet enn ideell, men vi må bare gjøre det beste ut av det og samle de vi kan til treninger i sommer. I EM i fjor kom vi videre til sluttspillet i B-gruppa og målet er å gjøre det samme nå, forklarer Botten Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Kinball-landslaget har sin første samling.

Kanadisk ekspertise

Selv om sporten er lite utbredt her til lands, har en del skoler de siste årene innført kinball i gymtimene. Ambisjonen til utøverne på Flisa er å få til en liga i Norge, slik at kinball kan etablere seg som en breddeidrett.

For å heve nivået har Solør Kinballklubb hentet inn Pierre-Julien Hamel fra Canada. Han er leder i det internasjonale forbundet og reiser verden rundt for å lære bort sporten.

– Her er det tydelig at det er mange nybegynnere. Da blir tempoet lavt og det blir mange stopp underveis. Men folk er ivrige og lærevillige, og det er det viktigste for å få til et godt lag i kinball, sier han.

Pierre-Julien Hamel

LÆRER BORT: Pierre-Julien Hamel reiser verden rundt og underviser i kinball.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Vil ta kinball til OL

Sporten ble utviklet i Canada i 1984 og Hamel har vært engasjert i idretten siden 1999. Canada er landet med klart flest utøvere og har gjort rent bord under alle mesterskap så langt. Hamel håper at det vil være mulig å skape så stor internasjonal interesse for ballspillet, slik at det kan hevde seg på linje med mer etablerte idretter.

– Japan og Sør-Korea er gode og Belgia kom på 2. plass i forrige VM. Så det er flere land som er på vei, men Skandinavia ligger et stykke bak. Derfor hadde det vært gøy å få nivået opp i denne kanten av verden også. Vi håper at kinball en dag kan bli OL-gren, men det er langt dit, innrømmer han.

VM i kinball foregår i Madrid, 18. - 22. august.

Kinball

KAOS: Det ser kaotisk ut når det spilles kinball, men reglene er enkle og læres på 30 minutter.

Foto: Kristian Rostad / NRK