NRK Meny
Normal

Sier nei til ulve-million: – Kan tolkes som at vi aksepterer å ha ulv

Åmot kommune i Hedmark vil ikke ha ulvepenger fra Klima- og miljødepartementet. De frykter at de vil akseptere ulv i kommunen hvis de sier ja.

Ole Gustav Narud, orfører Åmot

NEI TAKK: Ole Gustav Narud, ordfører i Åmot kommune i Hedmark, frykter at et ja til å ta imot ulvepenger kan slå tilbake på kommunen senere. Derfor takker kommunen nei til å søke om midler gjennom støtteordningen.

Foto: Anne Næsheim / NRK

I juli innførte Klima- og miljødepartementet en støtteordning for kommuner med ulverevir.

Dette gjelder rundt 20 kommuner i Hedmark, Akershus og Østfold, som alle kan søke om til sammen 20 millioner kroner, blant annet til såkalte avbøtende tiltak.

Men Åmot kommer ikke til å søke.

Legitimerer dagens ordning

Onsdag kveld vedtok et enstemmig kommunestyremøte å takke nei til pengene.

Politikerne i Åmot mener en slik kompensasjonsordning vil være med på å legitimere dagens praksis.

– Tar vi imot disse pengene så blir det et argument i neste omgang for at vi har akseptert å leve med fire revirhevdende ulvepar i kommunen. Det kan vi ikke akseptere, og det vil vi ikke, sier Åmots ordfører, Ole Gustav Narud.

Han får støtte fra nabokommunen Rendalen, som i likhet med Åmot frykter at signalene vil kunne misoppfattes dersom de tar imot pengene.

Sauer tatt av ulv i Engerdal

AKSEPT: Dette er det staten vil kompensere for, men kommunene, også de som ønsker penger, sier dette er noe de i utgangspunktet ikke ønsker.

Stor frihet

Kommunene som får midler fra Klima- og miljødepartementets støtteordning står i utgangspunktet ganske fritt til å bruke pengene som de vil.

Betingelsen er at det skal være tiltak som på en eller annen måte kan relateres til ulv.

– I Åmot har vi også tidligere fått penger for å drive informasjon og skadeforebyggende tiltak, riktignok et mye mindre beløp. Da ble det i neste omgang, for ti år siden, brukt som et argument mot å gjennomføre bestandsreduksjon, sier Narud.

I mindretall

De fleste kommunene velger likevel å søke på midlene.

Fristen for å søke går ut 1. oktober, og NRK får bekreftet fra både Aurskog-Høland i Akershus og Spydeberg i Østfold at de vil søke. Det samme gjør Hedmarks-kommunene Elverum, Kongsvinger, Engerdal, Våler og Trysil.

Men Anders Nyhuus, gruppeleder i Høyre i Trysil kommunestyre, sier at dette i utgangspunktet ikke er penger de ønsker.

– Hva i all verden skal en kommune som Trysil kunne bruke en snau million på til avbøtende tiltak, opp mot en beitenæring som er utradert og en elgbestand som er i fritt fall, sier Nyhuus.

Når Trysil likevel har valgt å søke om midler, er det fordi de ønsker å bruke pengene på å undersøke mer om ulvenes genetiske og geografiske opphav.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Uklart når veg åpnes etter snøras

    Det er ikke klart når fylkesveg 435 mellom Otta og Nord-Sel igjen kan åpnes for vanlig trafikk, etter snøraset i morges. Vegen er snart ryddet, men en geolog skal undersøke om det er fare for nye ras. Ingen personer eller biler ble tatt.

    Raset som stenger vegen
    Foto: Even Lusæter / NRK
  • Tak rast ned på lagerbygning.

    Inger personer ble skadd da taket på en lagerbygning på Fagernes raste sammen. Dette er en bygning inne på avsperret område. Politiet er på stedet for etterforskning.