Sier nei til Mjøssjukehus

Flertallet av befolkningen i Innlandet vil ikke ha et hovedsjukehus ved Mjøsbrua. Det er de unge som er mest skeptiske, viser ny meningsmåling.

Mjøsbrua

KLART NEI: Planene om et nytt sjukehus ved Mjøsbrua er ikke så populær i meningsmålinga.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Meningsmålingen er utført av InFact for NRK, Oppland Arbeiderblad, Østlendingen og Glåmdalen.

De har spurt folk i Hedmark og Oppland om de vil ha et Mjøssjukehus, om de vil ha et hovedsjukehus i hvert fylke eller tre hovedsjukehus i Lillehammer, Elverum og Gjøvik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Opptatt av nærhet

Debatten om Hedmark og Oppland skal få et nytt hovedsjukehus for begge fylker har pågått i mange år og har vært innom styret i Sykehuset Innlandet flere ganger.

Hensikten er å samle spesialistene under ett tak, i stedet for at de er spredt på flere sjukehus.

Men flertallet blant de spurte synes ikke det er den beste løsningen. Bare 23 % i Oppland og 27 % i Hedmark vil ha et nytt hovedsjukehus ved Mjøsa.

I Hedmark er det aldersgruppa 18–29 år som er mest skeptiske. Bare 16,5 % i den aldersgruppa sier ja til Mjøssjukehus, 21 prosent i Oppland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

– Det er lettere for alle å få hjelp når det er flere sjukehus, sier Synne Rugsveen Hansen og Thea Nybroen Bjørsagård som går på Tynset videregående skole. De mener nærhet er viktig når man trenger helsehjelp.

Flertallet i begge fylker vil enten ha et hovedsjukehus i hvert fylke, eller ha tre hovedsjukehus i Lillehammer, Elverum og Gjøvik.

I Oppland svarer 48,1 % av de spurte at de vil ha tre hovedsjukehus. I Hedmark svarer 30,6 det samme.

Må tas på alvor

Ønsket om et hovedsjukehus er størst på Hedmarken. 49 % av de spurte der svarer at de ønsker det.

I Oppland er det i Gjøvik-regionen og Valdres flest ønsker et hovedsjukehus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Dette er signaler som styret i Sykehuset Innlandet må ta på alvor, mener ordfører i Elverum Erik Hanstad.

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad.

VIL BEHOLDE SJUKEHUSET: Ordfører i Elverum kjemper for å beholde sjukehuset sitt.

Foto: Knut Sveen / NRK

Han har kjempa imot hovedsjukehus i alle de ti årene kampen har pågått. Han vil ikke miste sjukehuset i sin kommune og mener meningsmålinga viser at flertallet er enig med han.

Det er likevel i hans eget parti Høyre flest ønsker et hovedsjukehus.

Jeg er opptatt av hva som er det beste tilbudet for pasienten, sier førstekandidat på stortingslista til Hedmark Høyre Kristian Tonning Riise.

Kristian Tonning Riise

JA TIL MJØSSJUKEHUS: Toppkandidat for Hedmark Høyre, Kristian Tonning Riise, mener et Mjøssjukehus er det beste for pasientene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han sier det er delte meninger i partiet i saken, avhengig av hvor man bor. Han tror likevel at hovedsjukehus ved Mjøsbrua er mest framtidsretta.

I tillegg til Høyre-velgerne er det Venstre og SV som har flest som mener et hovedsjukehus ved Mjøsbrua er best. I Oppland er det bare Venstre-velgerne som skille seg ut og som vil ha et hovedsjukehus.

I de andre partiene er det klart flertall for å satse på tre sjukehus på Lillehammer, Gjøvik og Elverum.

Prosjektdirektør i Sykehuset Innlandet, Roger Jensen, tror synet på hovedsjukehus er bredere enn denne meningsmålingen viser.

Vi har en høringsrunde nå som blir tatt med når styret skal behandle saken i juni, og jeg tror den gir et bredere syn, sier han.