NRK Meny
Normal

Sier nei til kloakkslam

Formannskapet i Elverum sier nei til kompostering av kloakkslam i det gamle anlegget til Hera Vekst.

Video Slamproduksjon

Det blir ikke kompostering av kloakkslam på Hornmoen hvis formannskapet i Elverum får det som de vil.

– Vi sier nei fordi luktproblemene har vært så belastende over lang tid. Dette blir for eksperimentelt. Nok er nok.

Det sier ordfører i Elverum, Erik Hanstad. Onsdag ettermiddag ga formannskapet sin høringsuttalelse og sa nei til søknaden fra SØIR.

I syv år har folk i Elverum klaget på vond lukt fra komposteringsanlegget Hera Vekst på Hornmoen. Så ille har det vært at Klima- og forurensningsdirektoratet stoppet driften.

Søker om 15.000 tonn kloakkslam

Etter at Hera Vekst gikk konkurs i fjor høst søkte renovasjonsselskapet Sør-Østerdal interkommunale renovasjonsselskap (SØIR) om å drive kompostering av 15.000 tonn kloakkslam.

Saken skal nå til endelig behandling hos Fylkesmannen til sommeren.

– De er nok ikke uinteresserte i hva vi mener. Samtidig legger de nok mer vekt på fag og utredninger og mindre vekt på følelser og historier enn vi gjør, sier Hanstad.

Gjeld på 70 millioner

Etter konkursen i Hera Vekst, har eierkommunene Elverum, Åmot og Trysil en samlet gjeld på nærmere 70 millioner kroner.

– Det er klart det er dramatisk. Vi har lagt det inn som et tap i våre budsjettplaner fremover, og det er klart at det går ut over noe, sier ordføreren.

Han har ikke gitt opp håpet om at det kan bli aktivitet på Hornmoen.

– Vi ber om at SØIR fortsetter å lete etter alternativ virksomhet ved anlegget og vi håper at det kan brukes til noe. Men per nå så har vi ikke noe godt forslag til hva det skal være, sier Erik Hanstad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Penger til ny fjellutstilling

    Oppland fylkeskommune bidrar med 1,4 millioner kroner til ny hovedutstilling ved Norsk Fjellsenter i Lom, skriver gd.no. Utstillingen skal formidle natur- og kulturhistorien i fjellet. Totalt vil den koste 11,5 millioner kroner.

  • Fakkeltog mot budsjettkutt

    Rundt 100 personer gikk i går i fakkeltog på Tynset i protest mot et kutt på seks millioner kroner i neste års budsjett for skole og barnehage, skriver Østlendingen. Formannskapet starter budsjettbehandlingen på tirsdag.

  • Bil stjålet i Gjøvik

    En grønn VW Passat ble stjålet fra Gjøvik sentrum i dag tidlig. Ifølge politiet skjedde tyveriet imellom 05.25 og 06.25. Politiet ønsker tips om bilen med kjennetegn JD 19209.