NRK Meny
Normal

Sesongstart spolert av mildvær

HAFJELL (NRK): Den planlagte åpningen til helga må utsettes for mange alpinsentre i Norge. Mildværet kom og ødela for mange.

Tommy Viken

VENTER PÅ KULDEN: Plassjef ved Hafjell alpinsenter, Tommy Viken, håpet på åpning i helga. Men snøkanonene må stå i ro til kuldegradene kommer.

Foto: Elin Fossum / NRK

I Hafjell står snøkanonene klare til innsats. Plassjef Tommy Viken følger nøye med på gradestokken.

– Her er det grønne jorder, dessverre. Det har kommet en god del snø på fjellet, men dessverre ikke nok til at vi kan åpne, sier han.

Han skulle egentlig ha åpnet løypene denne helga, men mildværet har gjort at både han og kolleger i flere bakker rundt om i landet har måttet utsette. Viken har allikevel trua på at snøkanonene snart kan tas i bruk.

– Vi er nesten helt sikre på at vi åpner i fjellet neste helg. Det er mange som venter, vi jobber knallhardt for å komme i gang så fort som mulig, sier Viken.

Kongsberg alpinsenter, 09.11.17

MØRKT: Mildvær med sju varmegrader i Kongsberg alpinsenter i dag. Anlegget hadde planlagt åpning denne helga, men må utsette.

Foto: Tone Jamtveit, Kongsberg alpinsenter

Sju varmegrader

Heller ikke Skistar Trysil åpner denne helga.

– Vi har sett lenge at vi ikke kom til å klare en åpning allerede nå. Vi har en forhåpning om å åpne neste helg, men det er avhengig av været. Værprognosen ser bra ut, med fint og kaldt vær, sier driftssjef Jan Linstad i Skistar Trysil.

Den samme historien har Kongsberg, Hemsedal, Norefjell, Gålå, Storefjell, Høgevarde, og en rekke andre skisentre. Det er mildt, og anleggene trenger et par centimeter snø, eller i alle fall kuldegrader, for å få produsert snø.

– Det var meningen å åpne denne helga, men vi må utsette. Det er sju varmegrader her. Vi håper å kunne åpne den 17. november, sier Tone Jamtveit ved Kongsberg Skisenter.

Men det finnes håp for den som vil stå på ski

Allikevel holder både Skeikampen og Kvitfjell fast ved å åpne denne helga. På Beitostølen åpnet de allerede forrige helg.

– Vi holder én bakke åpen lørdag og søndag denne helga. Grunnen til at vi allerede har åpnet er at vi lagret snø fra forrige vinter, sier Atle Hovi, direktør Beitostølen Resort.

Kvitfjell alpinsenter åpner lørdag 11.11., med én heis og én bakke. Det samme gjelder for Skeikampen.

– Denne datoen satte vi av tidlig i høst, og vi er glade for at vi klarer å holde det vi lover, sier Rune Slåsletten, driftsansvarlig Skeikampen alpinsenter.

Han forteller at de har stor etterspørsel fra aktive klubber med løpere som ønsker snø under skia.

– Vi venter flere løpere fra klubber i hele landet. Men været har ikke vært helt med oss i høst, vi har produsert snø som har smeltet igjen. Denne uka har jeg sett på gradestokken omtrent døgnet rundt, sier Slåsletten, som forklarer at nå på høsten er det gradestokken og ikke klokka som bestemmer arbeidstida.