NRK Meny
Normal

Ser etter sprekker og løse steiner

Hedmarks eneste fjelltunnel er stengt i to uker mens den sikres.

Skarpsnotunellen

Det er skåret hull i vegger og tak i tunellen, for at geologene skal kunne komme til og undnersøke fjellet.

Tunnelen ble stengt mandag 11. oktober og åpnes igjen mandag 25. oktober. Det er skiltet omkjøring på gamle-E6.

Skarpsnotunnelen på E6 sør for Moelv er 300 meter lang; ikke mye å skryte av i tunnel-landet Norge med verdens lengste; Lærdalstunnelen på 25 kilometer.

- Ser etter sprekker

Helge Olsen, overingeniør i Statens Vegvesen

Helge Olsen, overingeniør.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Men lang eller kort, alle tunnelene i Norge sikres rutinemessig. Nå er det Skarpsnotunnelens tur. Det skal gjennomføres geologisk inspeksjon av fjellet i tunnelen og gjøres nødvendige vedlikeholdsarbeider.

- Vi ser etter endringer, løse steiner, forvitring og sprekker, sier overingeniør Helge Olsen i Statens vegvesen.

Problemtunnel

Skarpsnotunnelen har vært stengt på grunn av problemer tidligere. Den var stengt en lengre periode for to år siden da det løsnet flere takplater etter at en lastebil hadde sneiet inn i dem.

Overingeniør Helge Olsen sier at tunnelen ble godt sikret med bolter og nett da den var ny i 1986, men at det uansett er nødvendig med vedlikehold.

En vanlig tunnelskade er det som skjedde i 2008, da en lastebil kom borti takplater som løsnet.

Undersøkelsene nå viser tre slike skader, men ingen plater har løsnet. Olsen forsikrer at skadene ikke er farlige, men skal utbedres.

Grzegorz Naparty

Grzegorz Naparty fra Polen er innleid for å lager åpninger i glassfibveggen for å få tatt prøver av fjellet i tunnelen. Han er vant med å håndtere glassfiber i sin jobb som båtbygger!

Foto: Anne Næsheim / NRK

- Omfattende

- Det er en omfattende jobb som skal gjøres, forteller overingeniør Olsen.

- Det arbeides nå med forberedelser til geologiske undersøkelser. I den forbindelse lages det seks relativt store åpninger i glassfibervelvet for å komme inn til fjellet, forteller han.

LES OGSÅ: Problemtunnel åpen igjen

LES OGSÅ: Problemtunnel åpen igjen

Skarpsnotunellen
Foto: Anne Næsheim / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sa nei til pels

  Rundt 100 frammøtte protesterte mot pelsnæringen i Hamar lørdag ettermiddag. Det er 14. året på rad NOAH arrangerer fakkeltog mot pels. Det ble arrangert fakkeltog på 30 steder i hele landet, blant annet i Hamar og Lillehammer.

  Nei til pels fakkeltog hamar
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Solbakken årets talent

  HamKams 17 år gamle Markus Solbakken er kåret til årets talent i 2. divisjon. I dag fikk han utdelt premien på 20.000 kroner og en krystallvase. Markus er sønnen til Ståle Solbakken.

 • Politiet fant sau med kjetting

  Politiet har akkurat funnet en sau med kjetting rundt halsen i Myrvangvegen i Stange. Politiet oppfordrer de som tror de kan ha mistet en slik sau om å ta kontakt på telefon.