NRK Meny
Normal

Valdres Folkehøgskule ikke lenger familieid

Valdres Folkehøgskule har en 113 år lang historie som familieeid folkehøgskole. Men nå er det slutt, familien Asheim selger seg ut av skolen.

Bilder eksteriørt Valdres Folkehøgskule, intervjuer med to søsken Asheim (tidliger eiere) og intervjuer med elever og rektor.

Valdres Folkehøgskule selges til KFUM/KFUK

Jens Rindal

Jens Rindal er rektor ved Valdres folkehøyskole.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK
Marie Asheim

Medeier Marie Asheim forteller at de er lettet og glade over salget.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK
Nils Asheim

– Det viktigste for oss er at det blir videre drift, sier eier Nils Asheim

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Valdres Folkehøgskule har vært sentral i Valdres siden skolen ble etablert i 1899.

– Vi har følt oss bundet, som eiere har vi hatt hovedansvaret. Det er greit å gi dette ansvaret videre til andre nå, sier Nils Asheim, eier av Valdres Folkehøgskule.

Medeier Anne Asheim synes også det er godt at andre skal ta over og drive skolen videre.

– Vi er glade og lettet over at det er andre som nå tar over og kan drive folkehøgskole her, sier Marie Asheim.

Nye eiere

Skolen har i dag 140 elever og det er organisasjonen KFUM/KFUK som har intensjonsavtale om kjøp av Valdres Folkehøgskule.

– Jeg har tro på de nye eierne. Samtidig har vi så god drift at vi skal klare å forsvare et lån på opp til 30–40 millioner, sierJens Rindal, rektor på Valdres Folkehøgskule.

For så mye vil det koste å bygge det nye internatbygget som må til for å føre folkehøgskolen inn i fremtiden.

Viktig med drift

– Det viktigste for oss er fortsettelse, at det fortsatt blir folkehøgskole her. Det var også det viktigste for foreldrene våre, sier Marie Asheim.

Valdres Folkehøgskule har vært sentral i Valdres siden skolen ble etablert i 1899. Og utdanningen av unge Valdres-ambassadører ser altså ut til å fortsette også inn i fremtiden.

Det er planlagt av salget sluttføres i månedsskiftet september/oktober. Da er epoken med familieeide folkehøgskoler over.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Motorhavari skaper problemer

  Det er store trafikkale problemer på rv 3 ved Myklegard i Løten i retning Elverum etter at et vogntog har fått motorhavari. Politiet dirigerer trafikken på stedet.

 • 7 år for seksuelle overgrep

  En 38-åring fra Vestoppland er dømt til fengsel i 7 år for seksuelle overgrep mot filippinske jenter over internett. Han ble avslørt av FBI. Han betalte for å se overgrep live på nett. Det dreier seg om overgrep mot åtte jenter i alderen 7 til 8 år.

 • Ny regiondirektør i NHO

  Administrerende direktør i GD, Jon Kristiansen, blir ny regiondirektør i NHO Innlandet etter Åge Skinstad. Kristiansen orienterte de ansatte i avisa om sin beslutning i morges. Kristiansen begynner i jobben mot våren.

  Jon Kristiansen blir ny regiondiretør i NHO Innlandet
  Foto: GD-foto