Hopp til innhold

Sæd i gelè øker fruktbarheten

HAMAR (NRK): Støpte sædceller i gelé kan få et stort marked på verdensbasis. Oppfinnelsen er foreløpig patentert til over 40 land.

Ku og kalv på bås

Ny teknologi øker sjansene for at kyr og andre dyr blir befruktet. Metoden går ut på å støpe sædceller inn i en slags gele i livmora, slik at veterinæren slipper å komme så ofte å inseminere.

Foto: Tor Syrstad / SCANPIX

Etter nesten 15 års forskning og utvikling har bedriften SpermVital i Hamar utviklet en teknologi som kan være gull verdt både for bedriften og bønder over hele verden.

Ved å støpe sædceller inn i en type gelé økes fruktbarheten hos hunndyret. Teknologien kan brukes på alt fra storfe og svin til kameler og veddeløpshester.

– Oppfinnelsen vil føre til store besparelser for alle som driver med avl over hele verden. Framtida vår ser lys ut, sier Nils Christian Steig i SpermVital AS.

Sæd i gelé øker fruktbarheten

Hvert år foretas det rundt 220 millioner inseminasjoner av storfe, men det er slett ikke alltid kua blir drektig. Det Geno-eide selskapet har funnet opp en revolusjonerende teknologi,som øker sjansene for befruktning vesentlig.

sædceller

STØRRE SJANSE FOR BEFRUKTNING: Sædcellene som insemineres frigjøres over tid. Dermed er en ikke så avhengig av å treffe eggløsningen.

Foto: Colourbox

Det går ut på at de støper sædcellene i en form for gelé inn i hunndyret, noe som gjør at sædcellene frigjøres over lengre tid. Da er en ikke så avhengig av å treffe akkurat på eggløsningen. Dette er positivt for bonden, som slipper å tilkalle veterinæren så ofte.

– Hensikten er å øke sjansene for befruktning ved å ha sædceller i hunndyret over lengre tid for at det skal bli lettere for sædcella å treffe egget, sier daglig leder Nils Christian Steig i SpermVital AS. Bedriften fikk Norsk Landbrukssamvirkes Innovasjonspris for 2016 for arbeidet.

Nils Christian Steig

DAGLIG LEDER: Nils Christian Steig i SpermVital sier den nye teknologien foreløpig er patentert til over førti land og nye patenter er på gang.

Foto: SpermVital

Patentert til over 40 land

Oppfinnelsen er foreløpig patentert til over førti land.

– Nå begynner vi å få store internasjonale genetikkselskaper som kunder. Foreløpig brukes teknologien på storfe, men vi jobber nå med å overføre teknologien på gris, der det er et enormt stort marked, sier daglig leder Nils Christian Steig i SpermVital.

På få år har bedriften, som eies av Geno, vokst fra 4 til 20 ansatte. Nå har den ulike forskningsprosjekter for 45 millioner kroner.

Sædceller

OMFATTENDE FORSKNING: Nærmere femten års forskning ligger bak den nye teknologien som skal gjøre inseminasjonen mindre tidskritisk og dermed gi bønder en mer fleksibel hverdag.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Verktøysett for montering av sædpakker

Foreløpig må bedriften sende ut teknikere for å produsere sædgeleen.

Nå jobber SpermVital med å utvikle et lite kjemisett, slik at kundene kan gjøre jobben selv. Nils Christian Steig sier oppfinnelsen kan revolusjonere hverdagen for bønder over hele verden - og være gull verdt for bedriften selv.

SpermVital

STORT MARKED: SpermVital på Hamar mener de har funnet en ny og revolusjonerende teknologi, som hele verden kan få nytte av.

Foto: SpermVital
  • Hør radiosakene:

Flere saker fra Innlandet