NRK Meny
Normal

Seksåringen med det store hjertet

Leah bruker førjulstida til å lage og selge smykker. Pengene går til gaver og mat til folk som ikke har råd til å kjøpe inn noe ekstra til jul.

Leah (6) vil hjelpe de som ikke har det så godt

VIL HJELPE ANDRE: 6 år gamle Leah lager armbånd, nøkkelringer og pynteting av plast. Pengene fra salget går til gaver til folk som ikke har det så godt.

Foto: Anne Kari Løberg / Nrk

– Det er mange som ikke får noen gaver fordi de ikke har nok penger. Da får de ikke leker og noe godt å spise. Dem er det synd på, sier Leah Olafsen Opsahlseter fra Ringsaker i Hedmark. Hun har satt i gang sin egen førjulsaksjon for at noen som har lite, skal få det litt bedre.

Seksåringen har funnet ut hva julen egentlig handler om. For andre året på rad sitter hun i timevis og lager små armbånd, julepynt og nøkkelhengere som hun selger. 1500 kroner har hun samlet inn så langt. Pengene går til gaver og mat til familier i Hedmark som sliter økonomisk og ikke har råd til noe ekstra til jul.

– Nå har jeg kjøpt 35 gaver og litt julegodt, smiler Leah.

– Dette har hun funnet på selv, sier mamma Aina Cecilie Opsahlseter. Det varmer, og vi kan ikke gjøre noe annet enn å bygge opp under det hun har satt i gang. Det er jo dette jula handler om, å bry seg om andre.

Leah (6) har stort julehjerte

GIVERGLEDE: 6- åringen bruker førjulstida til å hjelpe andre.

Foto: Anne Kari Løberg / nrk

– Fikk tårer i øynene

For mange er førjulstida ei tid med masse forventninger. For andre er det ei tid de gruer seg til. For de vet at de ikke klarer å gi barna sine den jula vennene deres kan gi fordi de ikke har ei krone til overs når regninger og det daglige er betalt.

Alle gavene og maten Leah samler inn penger til går til den frivillige organisasjonen Med Hjerte for Hedmark.

– Vi ble ganske rørt og det var flere som satt med tårer i øya da vi fikk melding fra mammaen til Leah om hva hun ville hjelpe til med før jul. Hun er seks år, men med et veldig stort hjerte, sier leder i Med Hjerte for Hedmark, Aud Marie Alsos.

Organisasjonen hjelper folk som trenger hjelp til mye av det mange andre familier tar som en selvfølge. Det kan være alt fra klær, møbler og mat.

På Facebook kan de som trenger hjelp ta direkte kontakt med de frivillige på ei lukka side. Så legges behovet (uten navn på hvem som trenger det) ut på ei åpen Facebook-side. De som har noe å bidra med melder seg, og damene i Med Hjerte for Hedmark kjører ut varene.

– Innsatsen fra Leah betyr mye for oss. Ikke bare at vi får inn flere gaver og julemat vi kan gi ut, men at det faktisk er ei jente på seks år som tenker på hvordan andre har det. Det er veldig stort, sier Aud Marie Alsos.

Foreningen har stor pågang fra spesielt barnefamilier som trenger hjelp før jul. Så langt har de 100 familier på lista, men det øker for hver dag. Det er familier som kanskje har nok penger til den vanlige maten i hverdagen, men de har ikke råd til noe ekstra. Og de har heller ikke noe ekstra penger å bruke på julegaver.

– Ingen av de som trenger hjelp har kommet med ønsker om hva de vil legge under treet. Det de ønsker er å ha noe å gi, sier Aud Marie Alsos.

Se reportasje om Leah (artikkelen fortsetter under videoen):

Leah fra Ringsaker bruker førjulstida til å lage og selge smykker. Pengene går til gaver og mat til folk med dårlig råd.

Stor giverglede

Selv om det er spesielt at en 6-åring bruker førjulstida til å hjelpe andre, er det også mange andre som bidrar til at Med Hjerte for Hedmark kan hjelpe familier med å få en trivelig jul.

– Det er faktisk ikke noe problem å sørge for at alle som har bedt om hjelp skal få det, sier Aud Marie Alsos.

Det skal bli minst en gave under hvert juletre til de som har bedt om hjelp.

– Det er stor giverglede og mange spør om tips om hva de kan gi til noen de ikke kjenner. Det er rørende, sier Alsos.

Fredag skal de ha stand i Brumunddal sentrum, der de tar imot gaver fra folk som vil gi. Der skal også Leah stå og selge armbåndene og det andre hun har laget.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.