NRK Meny
Normal

Seks millioner til arkivutdanning på Tynset

Det blir penger til helsearkiv på Tynset. KrF og Venstre har fått regjeringa med på å bevilge seks millioner kroner til arkivutdanning.

Håper på helsearkiv nå

Ordfører Bersvend Salbu kan juble over penger til helsearkivet på Tynset.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Skuffelsen var stor da regjeringa nok en gang ikke la inn penger til oppstart av nytt helsearkiv på Tynset i sitt budsjettforslag. Regjeringa strøk bevilgninga som den rødgrønne regjeringa hadde lagt inn i budsjettet .

Helsearkivet skal gi rundt 80 arbeidsplasser om en arkivutdanning. Men nå kom beskjeden som alle i Nord-Østerdal har ventet på. KrF og Venstre har fått inn seks millioner kroner på budsjettet til arkivutdanninga.

– En kjempenyhet

– Det er en kjempenyhet, og det veldig bra at vi fikk midler. Det viser at arkivet skal til Tynset, sier ordfører Bersvend Salbu i Tynset.

Han sier at det viktige nå er at en kommer i gang med arkivutdanninga som opprettes av Høgskolen i Trondheim og desentraliseres til Tynset.

Salbu har følt seg rimelig trygg på at arkivet kommer til Tynset.

– Men når det nå kommer bevilgninger så blir vi enda tryggere. Går det an å være mer enn 100 prosent sikker så er vi det nå.

Oppland Venstres Ketil Kjenseth er også svært fornøyd med at det er bevilget penger til arkivutdanninga.

– Det har vært en tøff drakamp og det blir det nok også i fortsettelsen. Men vi går stadig i riktig retning, og helsearkivet skal vi begynne å bygge, sier han.

Tegning av helsearkivet på Tynset
Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

– En bombe

Det var i 2009 at det ble bestemt at et nytt helsearkiv skulle legges til Tynset. I 2011 ble det klart at Arkivverkets sentraldepot også skulle legges hit. Til sammen er det snakk om cirka 80 arbeidsplasser. Byggestart ble satt til januar 2014 med driftsstart i 2015.

I september i fjor kom daværende utdanningsminister Kristin Halvorsen på besøk til Tynset med 75 millioner kroner i sekken til byggestart.

Så kom regjeringsskiftet, og i november kom sjokkbeskjeden som fikk ordfører Salbu til å tenne på alle plugger. Den nye regjeringa trakk tilbake de 75 millionene. De mente at saken ikke var godt nok utredet, og ønsket å se KS2-rapporten om prosjektet før de bestemte seg for hva som skjedde videre. Heller ikke på årets budsjett fant regjeringa penger til arkivet. Men det var før KrF og Venstre satte seg ned og forhandlet med regjeringa.