NRK Meny
Normal

Se på «halvbinoelgen»

Glenn Sillerud-Myrvang møtte på en noe uvanlig skapning i skogen på Hedmark. Se video!

Halvbinoelgen "Salt og Pepper"

Glenn Sillerud-Myrvang møtte en litt uvanlig turgåer forrige uke.

Albinoelgen Albin fra Østfold-skogene

Elgen Albin ble kjendis over natten da han ble oppdaget i Østfold i 2006

Foto: Oddbjørn Onsaker

Det var ikke en hvilken som helst elg som krysset vegbanen foran Glenn Sillerud-Myrvang fra Flisa forrige uke.

«Halvbinoen» var hvit over store deler av kroppen, men hadde også mørke partier bak på kroppen.

Kaller den «Salt og pepper»

Det var på torsdag at han fikk øye på denne spesielle elgen i Dulpeberget på Åsnes Finnskog.

– Jasså, er det der du er, tenkte jeg - for jeg visste at det skulle være en slik elg i området her. Jeg kaller den for «Salt og pepper», forteller Glenn til glomdalen.no.

VIDEO: Albino-feber etter ny elgoppdagelse

Han jakter elg om høsten og sier til Glåmdalen at han har hørt rykter om at denne hvite og brune elgkua holdt til i skogområdet.

Dermed tok han frem kameraet med en gang han fikk øye på «Salt og pepper», for å dokumentere at hun faktisk traver rundt i Finnskogen.

Halvbinoelgen "Salt og Pepper"

Det er et arvelig gen som har gitt halvbinoelgen «Saltogpepper» sin spesielle fargevariant.

Foto: Glenn Sillerud-Myrvang

Kan «Salt og pepper» være i slekt med Albin?

Den hvite elgoksen Albin ble kjent over natten da den dukket opp i Østfold i 2006.

Albin var lenge kjent som en albinoelg, men i 2010 hevdet veterinær og professor i biomedisin ved Høyskolen i Hedmark, Jon Arnemo, at Albin ikke var albino. Derimot var den en sjelden hvit elg, som er en normal variasjon man kan se blant alle dyrearter.

Arnemo sier at man kan finne en til to hvite elger i Norge hvert år, dermed kan muligens «Salt og pepper» tilhøre denen kategorien.

Forhåpentligvis unngår kanskje den hvite og brune elgkua i Finnskogen å lide samme skjebne som kjendiselgen Albin, som ble skutt av en danske i Spydeberg i Inde Østfold i oktober i fjor.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ingen omkamp om bompenger

    Løten Frp fikk ikke med seg de andre partiene i kommunestyret i Løten i går kveld da de ville ha en omkamp om bompenger på riksveg 3/25. Samferdeslsministeren har uttalt at det er opp til politikerne lokalt om de vil redusere eller fjerne taksten etter at bevilgningene er økt. Flertallet i kommunestyret står på Stortingets vedtak om bompenger også på sidevegene.

  • Rekordmange fullfører i Hedmark

    85 prosent av elevene fullførte videregående opplæring i Hedmark i forrige skoleår. Dette er det høyeste tallet som noensinne er målt for den videregående skolen i Hedmark. Det melder HA. Hedmark er nå blitt et foregangsfylke innen utdanning, sier professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet.

  • Bil utfor E 16 i Lunner

    En bil har kjørte av E 16 i Lunner. Føreren var alene i bilen og ble sendt til Ringerike sjukehus med lettere skader. Politiet opplyser at det er svært glatt på vegen.