NRK Meny
Normal

Se Nora Foss Al-Jabri som 11-åring

Nora Foss Al-Jabri var bare 11 år da hun sang «Halleluja» for norske TV-seere. Nå kjemper Gjøvikjenta i finalen i årets Stjernekamp.

Nora Foss Al-Jabri synger "Halleluja" som 11-åring

STERK STEMME I UNG ALDER: Nora Foss Al-Jabri fra Gjøvik imponerte allerede som 11-åring. Se innslaget fra NRK Østnytt i 2007 (Foto: Harald Christian Eiken)

Nora Foss Al-Jabri har sunget siden hun gikk i barnehagen og har lenge imponert med sin sterke innlevelse når hun synger.

– Hun synger med en uvanlig timing til å være så ung, sa musikkprodusenten hennes Jon Anders Narum i 2007.

Jeg prøver å få frem opplevelsen i teksten og gjøre den til min. Jeg vil vise publikum at det er en låt som betyr noe for meg.

Nora Foss Al-Jabri, semifinalist i Stjernekamp

Nå er Nora blitt 18 år og hun jobber seriøst med alle sangtekstene hun fremfører. Hun synes hun har opplevd ekstremt mye i livet og prøver å ta dette med seg når hun synger.

Halvt araber

– Tre personer som stod meg nær har gått bort på veldig kort tid. Dermed er vegen kort til de sterke følelsene, forteller hun. Hun forklarer den sterke innlevelsen med opphavet sitt.

– Jeg er halvt araber og har to kulturer inni meg. Jeg har dessuten reist veldig mye, og jeg elsker det jeg driver med, sier Nora.

– Du kan ikke ha sceneskrekk når du synger, sa Nora som 11-åring. Hun elsket allerede da å stå på scenen og tenkte at drømmen var oppfylt da NRKs TV-team kom innom musikkstudioet på Toten for å gjøre opptak for syv år siden. Riksavisene og TV2 banket også på døra og ungjenta ble kjent for det norske folk.

Stort press på lita jente

– Jeg var i himmelen da NRK kom på besøk, men jeg fikk kjenne misunnelsen og de stygge kommentarene på kroppen i lang tid etterpå, sier 18-åringen.

Det har ikke bare vært morsomt med stor oppmerksomhet for ei sangstjerne i en liten by. Mange sa ting om henne som ikke var sant og hun ble ofte lei seg.

Mamma sa at folk skriver stygt fordi de er sjalu. Det hjalp meg til å tåle presset.

Nora Foss Al-Jabri

Nora tror erfaringene fra mediepresset den gangen har formet henne som menneske og gjort henne immun mot ubehagelig prat på sosiale medier.

Far fra Bagdad og mor fra Gjøvik har vært datterens inspirasjon og støtteapparat, de har dyttet henne i ulike retninger og hjulpet henne til å gjøre lure valg.

Les også: Nora og Reidun til finalen i Stjernekamp

Familien i salen i kveld

De negative holdningene endret seg til det motsatte da Nora ble kjent for TV-seere verden rundt. Som trettenåring ble sangtalentet nemlig invitert til USA av talkshowdronningen Oprah Winfrey og Nora sang for åtte millioner TV-seere.

Se video:

I natt var Gjøvikjenta Nora Foss Al-Jabri gjest hos talkshowdronningen Oprah Winfrey.
Over 8 millioner seere så 13-åringen synge.
Og etterpå fikk hun skryt av Oprah:

SANG FOR 8 MILLIONER TV-SEERE: Nora Foss Al-Jabri var 13 år da hun ble invitert til USA av talkshowdronningen Oprah Winfrey

– Folk ble stolte og innså at jeg var ei gjøvikjente med beina godt planta på jorda. Nå føler jeg at de støtter meg, sier Nora. Hun setter stor pris på at mange av dem sitter i salen sammen med familien hennes og kjæresten under Stjernekamps TV-show.

Liker best ballader

Hele familien er musikalske, ifølge Nora. Far spiller gitar, mor spiller piano og søsknene er gode til å synge. De spiller ikke sammen når de møtes, men lytter til og prater mye om musikk.

– Vi er veldig glad i store ballader og sanger som har vært der hele tiden, sier Nora. Hun er den eneste i familien som har tatt skrittet helt ut og vil satse på et liv som sangartist. Hun stortrives med musikaler og fikk mye skryt av dommerne i Stjernekamp da hun sang «Argentina» fra Evita.

Gjennom Stjernekamp må deltakerne prestere innenfor flere musikkstiler, fra hiphop og rock til opera og dansebandmusikk. Nora har likt utfordringen og har lært mye om fremføring.

New York frister

Hun liker ikke å bli spurt om hva hun skal bli når hun blir stor, for da vet hun ikke hva hun skal svare. Musikkutdanning i New York frister, men 18-åringen er usikker på hva hun skal velge. Blir det mange musikkoppdrag etter videregående, må hun kanskje ta et år og tenke seg om.

Drømmene er blitt flere etter NRKs første vistt for syv år siden. Hun ønsker å gi ut ei plate og så klart fullføre videregående. Inni seg har hun allikevel et sterkt ønske om å bli en soloartist med et plakatnavn som selger for fulle hus, enten på intime scener eller aller helst på Broadway.

To av semifinalistene Jørn Hoel og Reidun Sæther

STERKE UTFORDRERE: Jørn Hoel og Reidun Sæther gir alt for å komme til finalen

Foto: NRK

Jørn har en fantastisk personlighet og Reidun en fantastisk stemme. Min fordel er kanskje at jeg er yngst. Jeg kjemper for kidsa!

Nora Foss Al-Jabri, semifinalist i Stjernekamp

Nora Foss Al-Jabri flytta hjemmefra og til hovedstaden da hun var 16 år.

– Det er jo i Oslo alt skjer, sier den målbevisste jenta. Hun har nettopp vært tilbake på barneskolen i Gjøvik for å synge litt for elevene der hun selv gikk for ikke så lenge siden.

«Ut mot havet»

Se semifinalen: NRK TV - Stjernekamp - 08.11.2014

Nora Foss Al-Jabri endte opp med en 3. plass i Norske Talenter og 2. plass i norske Melodi Grand Prix. Så spørs det da hvilken veg det går i Stjernekamp 2014.

Lørdag kveld overbeviste Nora dommere og TV-seere under semifinalen, blant annet med Rune Rudbergs «Ut mot havet» og «Royals» av Lorde, med et stort barnekor som støtte.

Se video:

Nora Foss Al-Jabri synger Royals, sammen med to korister og stort barnekor