NRK Meny
Normal

Se Innlandet i fugleperspektiv

Se et av de vakreste områdene i Norge fra lufta – slik fuglene gjør det. NRK har filmet store deler av Hedmark og Oppland med helikopter.

De svært detaljerte og flotte opptakene er gjort av NRKs spesialfotograf Jan Benkholt, som de siste årene har gjort mange spektakulære luftopptak for NRK.

Opptakene er gjort på en fin forsommerdag nå i år. Vi reiste fra Gardermoen med helikopter på formiddagen, og satte kursen mot Skarnes og Kongsvinger.

Over stupet på Teigkampen

Se Hedmark og Oppland fra lufta

Innlandet fra lufta. Kortvideo på halvannet minutt.

I løpet av fire og en halv time fløy vi over store deler av Innlandet. Først over Kongsvinger-regionen, deretter mot Hedmarken og Hamar, før vi tok en sveip over Gjøvik.

I et flott vær med sol, lette skyer og fin sommertemperatur fløy vi lavt over Mjøsa opp mot Lillehammer. Deretter fortsatte vi oppover Gudbrandsdalen og så både på de store hyttene i Hafjell og på de store veiutbyggingene i Gudbrandsdalen.

I løpet av alle timene i lufta var det mange flotte opplevelser. Men noe av det mest spennende var å klatre opp fra dalføret og opp på toppen av Teigkampen, som vi smøyg oss over før vi kom helt på kanten av stupet ned mot Kvam.

Spennende befaring

Hedmark og Oppland fra lufta, 10-minutters versjon

Innlandet fra lufta. 10-minutters versjon.

Ved Sjoa forlot vi Gudbrandsdalen og satte kursen over fjellet til Leirin og deretter til Fagernes, som vi sirklet over flere ganger.

Nede i Sør-Aurdal møtte vi et helikopter som var på befaring av strømnettet. Mens vi lå i trygg høyde over, filmet vi dette helikopteret mens det fløy i lav høyde over tretoppene med en person sittende i døråpningen – selvsagt fastspent. Helikopteret lignet en liten bie.

– En fantastisk opplevelse å få filmet et helikopter i slikt arbeid, mens vi lå over, sier Benkholt.

HD-opptak

Helikoptertur tur/retur Gardermoen - Innlandet.

Innlandet fra lufta. Hele opptaket på fire og en halv time.

Jan Benkholt har spesialisert seg på luftopptak. Han har filmet blant annet Hurtigruten og 1814-satsingen for NRK. Det var også Benkholt som i fjor reiste oppover Gudbrandsdalen under flommen.

Til daglig bor han på Dokka, og han er godt kjent i Hedmark og Oppland

Hadeland er filmet fra Lygnasæter og ned mot Roa, før vi satte kursen mot Gardermoen. Der filmet vi på nært hold et passasjerfly mens det landet, og et passasjerfly mens det tok av.

Opptakene er gjort med HD-kamera som er montert under helikopteret. Kameraet styres av fotografen fra cockpit.

Unike stillsfoto

I tillegg var også stillsfotograf Lars Erik Skrefsrud ombord og tok flere hundre unike stillsfoto med høy oppløsning.

Nå kan også du bli med på hele turen. Enten i kortform på halvannet minutt, på en litt lengre 10-minutters versjon, eller du kan se hele turen slik vi så den fra helikopteret.

I bildegalleriet kan du også se mange av Skrefsruds stillsbilder.

Deler av opptakene fokuserer på veistrekninger som er under utbygging. Årsaken til dette er at NRK ville dokumentere den historisk store veiutbyggingen som nå er på alle hovedveier nord for Oslo.

Det kan du lese mer om her: Historisk veiutbygging i Innlandet.

God tur!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Gjøvik tapte mot Follo

    Gjøviks håndballkvinner tapte på bortebane mot Follo i dag. 34-22 var stillingen da kampen var slutt.

  • Storhamar slo Oppsal

    Storhamars håndballdamer slo Oppsal på bortebane i kveld. Kampen endte 20-33 til Storhamar.

  • Utforkjøring på Nes

    Et vogntog har kjørt av vegen i Østbygdvegen på Nes i Ringsaker. Føreren skal være ute av kjøretøyet og oppegående, i følge politiet. Nødetater er på veg.