Hopp til innhold

Se himmelens eget fyrverkeri

I natt ble himmelen lyst opp av en rekke stjerneskudd. Kometer passerte jorda og la igjen en støvsky med partikler, som igjen ble til stjerneskudd.

Audun Kristiansen tilbrakte natta ute på en topp med utsikt over himmelen over Hamar og omland. Målet var å ta bilder av himmelfenomentet. Og han var heldig og fikk en rekke blinkskudd.

– Det ble full klaff i natt, sier han. Et av stjerneskuddene så ut som en sveiseflamme, forteller han. Det brukte kanskje 10 sekunder på å sveve over himmelen og det lyste opp hele landskapet.

Mellom klokka 23.40 og 03.00 telte han 107 stjerneskudd.

Støvsky i stor fart

Nå om dagen kommer jorda inn i støvskyen til kometen Swift-Tuttle som passerer oss hvert 133. år.

Når partiklene til støvskyene kommer inn i vår atmosfære oppstår et stjerneskudd. Og mange partikler betyr mange stjerneskudd. Stjerneskuddsvermen kalles Perseidene. Det er støv, sandkorn og små grusbiter som kommer inn i atmosfæren i en voldsom hastighet og brenner opp i møtet med de øvre luftlagene. Det gir kraftig lys.

Stjerneskuddsvermen kommer hvert eneste år, men i år var forholdene bedre enn normalt, for å se dem, blant annet fordi månen ikke forstyrrer lyset.

Mange av dem er svake lyspunkter, mens noen kan være kraftige ildkuler.

Kan ses i flere netter

– Nå i år er det beregnet at den største aktiviteten blir natt til 12. august, natt til 13. august og natt til 14. august, sier Lillehammer-fotografen Kjetil Rolseth.

Han tar bilder av himmelfenomener, men det kreves gode fotokunnskaper for å få gode bilder.

– Det kan plutselig komme, og det kan komme mange og det er fantastisk å se på. Jeg anbefaler alle som har interesse for dette å gå ut og se, sier han.

Flere saker fra Innlandet