NRK Meny
Normal

Se den fengslende protestsangen!

De innsatte protesterer med sang mot forslaget om å legge ned fengselet på Slidreøya i Valdres. Også de ansatte reagerer sterkt.

De innsatte protesterer med sang mot forslaget om å legge ned fengselet på Slidreøya i Valdres. Også de ansatte reagerer sterkt.

BESTEMTE: Hør de innsatte ved fengselet på Slidreøya protestere mot den mulige nedleggelsen i form av sang.

Kriminalomsorgen vil legge ned fengselet på Slidreøya i Vestre Slidre i Valdres for å spare penger. 25 soningsplasser og 16 årsverk er dermed i fare. Dette skaper misnøye blant både fangene og de ansatte.

Steffen, fange ved fengselet på Slidreøya

GLAD: Steffen soner ved fengselet på Slidreøya og er svært fornøyd med tiden der.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

– Det er galskap å legge ned dette tilbudet, sier Steffen, som soner i fengselet.

Han sier at han har hatt det kjempefint i fengselet og hevder at Slidreøya har hjulpet ham til å få et rusfritt liv.

– Jeg har tatt noen valg for fremtida som jeg sannsynligvis ikke hadde tatt noen andre steder, sier han.

  • Les også: Foreslår å legge ned fengselet i Vestre Slidre - Hedmark og Oppland

Mener fengselet er viktig

«Å sone her på øya er jobb og skoledag. Vi slipper ikke billig, men jobben gir oss styrke», synger fangene til melodien «Tenn lys».

Fengselsleder for Vestoppland fengsel, Hans Grøndahl, sier at han mener kriminalomsorgen på Slidreøya har en nisjekapasitet som det vil bli behov for i fremtida.

Kriminalomsorgen

BESTEMT: Fengselsleder for Vestoppland fengsel, Hans Grøndahl, mener det vil være behov for tilbudet i fremtida.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

– Vi har et soningsinnhold som vi føler er unikt. Fangene er svært fornøyd med oppholdet er. Selve straffen er frihetsberøvelsen, men det er det vi gjør ut av denne tiden som er viktig for at de ikke skal begå ny kriminalitet, sier Grøndahl.

Kriminalomsorgen må spare vel 10 millioner i regionen og ser enten for seg å kutte litt ved alle fengslene, eller legge ned driften i Vestre Slidre. Stig Storvik er fungerende regiondirektør i Kriminalomsorgen region øst og mener det kan være lurt å legge ned fengselet på Slidreøya.

– Vi har fått i oppdrag å effektivisere driften og må spare penger. Det er muligheter for betydelig gevinst dersom vi flytter på noen plasser, sier han.

Kriminalomsorgen har nå kommet med forslag om nedleggelse, men til slutt er det Justisdepartementet som skal ta avgjørelsen.

Ordfører er fortvila

Ordfører i Vestre Slidre, Lars Kvissel, er oppgitt og fortvila over forslaget om å legge ned fengselet.

Lars Kvissel, ordfører i Vestre Slidre

FORTVILA: Ordfører i Vestre Slidre, Lars Kvissel, er oppgitt over situasjonen.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

– Vi har jobba med utvidelsesplaner det siste året og nå kommer dette forslaget. Dette er ikke en bra situasjon, sier han.

Kvissel forteller at Valdres og Vestre Slidre har hatt flere hendelser av lignende karakter den siste tida. Han mener at nedleggelsen av andre bedrifter også skaper alvorlige ringvirkninger for regionen.

– Å legge ned fengselet treffer distriktet forferdelig hardt, sier ordføreren.

Se også TV-saken fra fengselet.

De innsatte protesterer med sang mot forslaget om å legge ned fengselet på Slidreøya i Valdres. Også de ansatte reagerer sterkt.