NRK Meny
Normal

Schumann løslatt på prøve

Politidrapsmann Kjell Alrich Schumann er løslatt på prøve, og da vil han sannsynligvis hjem til Åsnes. – Det må han selvfølgelig bare gjøre, sier ordføreren.

Kjell Alrich Schumann

I dag kan drapsmannen Kjell Alrich Schumann bli løslatt. Når han blir fri flytter han sannsynligvis til Finnskogen

Foto: Joar Elgåen / NRK

Kjell Alrich Schumann ble dømt til 16 års forvaring med ti års minstetid etter NOKAS-ranet i 2004. I dag ble det kjent i Sør-Trøndelag tingrett at han løslates.

Schumann blir likevel ikke sluppet fri med en gang. Statsadvokaten i Rogaland vil nå bruke de neste to ukene på å vurdere om de skal anke, men han har tidligere varsla at han vil anke dommen.

Kan flytte hjem til Åsnes

Schumann har erkjent at det var han som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Han har nå sona minstetida på ti år, og har derfor begjært seg prøveløslatt. I dag ble han løslatt på prøve og hjemkommunen mener det er uproblematisk at Schumann kan komme til å vende nesa hjemover.

– Vi stiller oss i til dette som med alle andre i samme situasjon. Har folk sonet dommen sin og vil komme hjem, så har de rett til det, sier ordfører i Åsnes, Ørjan Bue (Sp).

– Han har jo vokst opp her

Kjell Alrich Schumann har vært klar på at han ønsker å flytte tilbake til Åsnes Finnskog, der hans foreldre bor på et lite bruk. Broren til Schumann sa i retten at han er velkommen tilbake til å drifte bruket, men la ikke skjul på at Kjell Alrich Schumanns kriminelle livsførsel har vært til enorm belastning for familien .

Schumann har sonet minstetida på ni års forvaring etter NOKAS-ranet, der han skjøt og drepte en politimann. Når han blir løslatt flytter han sannsynligvis til Åsnes.

– Det blir jo selvfølgelig i en sånn sak mye medieoppmerksomhet, men på lik linje med alle andre må Schumann få komme til Finnskogen. Han har jo sin oppvekstplass her. Den må han jo selvfølgelig få benytte hvis han blir sluppet ut igjen, sier Åsnes-ordfører Bue.

– Må gjøre det beste ut av det

Ørjan Bue

Åsnes-ordfører Ørjan Bue er klar på at Schumann må få flytte hvor han vil den dagen rettsvesenet frifinner ham

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Kommunen forbereder seg ikke spesielt på at Kjell Alrich Schumann i dag eller senere kan bli løslatt og flytter tilbake.

– Hvis noen trenger hjelp så må jo både den og vi forholde oss til systemene. Det offentlige har jo ordninger som han og andre kan benytte seg av.

Ordfører Ørjan Bue er klar på det er vesentlig at ikke kommunen tar noe spesielt hensyn til Schumann, sjøl om han er dømt for ran og politidrap.

– Det er veldig viktig. Slik er lovverket i Norge, slik er rettssystemet, og det trur jeg vi skal være glade for. Når folk er dømt og så har gjort opp for seg med sin straff, så skal de tilbake til samfunnet, og da må vi bare gjøre det beste ut av det.

Har folk grunn til å være redde?

– Har folk i Åsnes grunn til å være redde når han eventuelt flytter tilbake?

– Jeg skal ikke spekulere i det. Vi i Åsnes kommune skal i hvert fall ikke være en ekstra rettsinstans, som skal felle ekstra dom. Vi må bare forholde oss til det rettssystemet sier, og når folk har gjort opp sin straff så må vi prøve å få dem tilbake i samfunnet på en god måte, sier Bue.