NRK Meny
Normal

Journalist savnet i Syria

Ingen har hørt fra Moheed Al-Nawaty siden 5. januar. Al-Nawaty bor i Vang i Valdres, og nå frykter vennene hans at noe kan ha skjedd ham.

Moheeb Alnawathy
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Utenriksdepartementet jobber nå med å finne ut hva som har skjedd med den savnede palestinske journalisten Moheeb Al-Nawaty, som er bosatt i Vang Valdres.

Al-Nawaty dro like før nyttår til Syria for å jobbe videre med ei bok om Hamas.

Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet sier de foreløpig ikke vet hva som har skjedd.

Har søkt asyl i Norge

Moheeb Al-Nawaty fra Gaza søkte asyl i Norge etter at han for fire år siden skrev en Hamas-kritisk bok.

Siden 2008 har han bodd i Vang i Valdres. Like før nyttår dro han til Damaskus i Syria for å oppdatere boken om Hamas' indre liv.

Vi snakket med ham 5. januar, men etter det har vi ikke klart å komme i kontakt med ham. – Det forteller sønnen, Majd Al-Nawaty til NRK. Han frykter at faren er fengslet eller bortført.

(Artikkelen fortsetter under lydlenka)

Ble borte

Siden 5. januar har ingen hørt fram ham, og familie og venner er bekymret for hva som kan ha skjedd. Egentlig skulle Al-Nawaty vært hjemme hos familien sin 9. januar. Det skriver fagbladet Journalisten

Frilansjournalist Sigurd Aarvig har vært venn av Al-Nawaty siden han satt på asylmottak i Østfold i 2007.

Har kone og seks barn

– Vi som kjenner Moheeb vet at han er en rolig og fornuftig mann som ikke ville gjort noe overilt. Han har seks barn og en kone han er veldig glad i, og det rimer ikke at han skal ha stukket av.

Aarvig frykter at Al-Nawatys gravende journalistikk kan ha provosert, og at noen har tatt ham for å forhøre ham.

Arvig får støtte fra flyktningkonsulenten i Vang, Torill Trøen. Hun sier Moheed har et veldig sterkt og nært forhold til familien sin, og at han aldri ville funnet på å forsvinne frivillig.

Venner av Al-Nawaty har også laget en Facebook-side hvor de ber om hjelp til å finne den savnede journalisten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.