NRK Meny
Normal

Satser på hyttekupp i Sverige

Tøffere nedbetalingskrav til lån, gjør at svenskene er mindre interessert i å kjøpe fritidshus. Det åpner for nordmenn som farter over grensa for å gjøre gode kjøp i nabolandet.

Hytte til salgs i Sverige

TIL SALGS: Denne hytta ligger under to timer fra Kongsvinger og er til salgs for 1 090 000. For den prisen får man en 79 kvadrameter stor hytte med tomt på 929m2 og et anneks med to soverom.

Foto: Svänsk Fastighetsformädling

Salget av fritidshus går trått i Sverige og svenskene prioriterer heller kjøp av primærbolig, viser tall fra Svensk Mäklarstatistik, gjengitt i Dagens Næringsliv.

Men der svenskene svikter, kommer nordmenn inn som enn reddende kraft i det svenske ferieboligmarkedet.

Richard Jensen

Richard Jensen melder om stadig økende interesse fra Norge.

Foto: Skandiamäglarna

– Pågangen har vært stor veldig lenge, men min oppfatning er at det kommer flere og flere. I Värmland er det folk fra Oslo, Kongsvinger, Hamar og Lillehammer som kjøper. Gode veier og overkommelige priser gjør at mange reiser til Sverige, sier Richard Jensen hos Skandiamäklarne.

– Alle prisklasser

Hyttemarkedet i Norge er for tiden hett, og med priser i vekst ser nok mange sitt snitt til å kjøpe i Sverige i stedet. Mange nordmenn som har kjøpt seg sin egen feriedrøm over grensa, og til tross for ufordelaktig kronekurs sammenlignet med tidligere, melder meglerne om stor interesse.

– Nordmennene tar ikke opp lån på fritdshus i samme grad som svensker og er interesserte i alle prisklasser, fra de billigste til de dyreste. Et fellestrekk er at de vil at hytta skal ligge i nærheten av et vann. I tillegg er det en fordel med nærhet til skiløyper og skianlegg, sier Anna Nyström i Skogsmäklarna i Värmland.

Andre meglere NRK har vært i kontakt med, bekrefter også at nordmenn fortsatt ivrer etter å kjøpe seg inn på det svenske markedet.

Frititdsbolig Torsby

OPPUSSINGSOBJEKT: I nedre prisklasse kan man kjøpe denne fritidsboligen i Torsby for 175 000 kroner. Den 70 m2 store boligen kommer med en 1500 m2 stor tomt.

Foto: Fastighetsbyråen

Nye nedbetalingskrav

Årsaken til den nedadgående svenske interessen mener meglerbransjen er endrede krav til nedbetaling av lån. Fra 1. juni ble det obligatorisk å betale ned på lån som er større enn halvparten av boligens verdi. For lån mellom 50 og 70 prosent av verdien, må det betales inn én prosent per år og på lån over 70 prosent er kravet to prosent.

– At færre kjøper hytte henger nok sammen med avdragskravet. Mange prioriterer primærbolig, et feriehus er lukusforbruk som blir satt til side, sier Hans Flink hos Svensk Mäklarstatistik til Dagens Næringsliv.