Hopp til innhold

Satser på CC for tredje gang

Tirsdag åpner Knut Hage sitt tredje kjøpesenter, CC Stadion. Selv liker han ikke å handle.

Hage

John Niclas Hage (t.v.) og faren Knut Hage har ventet lenge på CC Stadion. Tomta ble kjøpt allerede i 2007.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

– Jeg så på inngangspartiet mot Haakonsgate i dag, og så er det inngangspartiet mot Rådhuset, begge har den samme glippa mellom rasta utvendig og dørstokken. Der må det gjøres noe, konstaterer sentereier Knut Hage.

– Det får vi til, lover arbeiderne.

Som eieren, står de på døgnet rundt for at CC Stadion skal stå klart til åpningen tirsdag. Men hva gjør egentlig en sentereier dagen før han skal åpne Innlandets største kjøpesenter?

– Nå går jeg rundt omkring og ser at alle er à jour med alt de skal gjøre. Jeg er så klart litt nervøs for at ikke alt skal være i orden, men jeg føler jo at vi har kontroll. Alle har virkelig stått på. Det er litt igjen, men så er det noen timer til vi åpner også, sier han.

Paller, emballasje, arbeidere og varer skaper et aldri så lite kaos inne på CC Stadion dagen før dagen. Men de har troen på at alt er klart i morgen.

– Dette blir bra. Publikum kan glede seg, sier sønnen, John Niclas Hage.

CC Stadion

NYTT: Familien Hage har virkelig spent buen for å gi Hamar det beste kjøpesenteret de kan.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

– Det var tilfeldigheter som startet det

Knut Hage åpnet CC Mart'n i 1974, og CC Gjøvik i 1986. Nå står det tredje kjøpesenteret i CC-familien klart.

Det nye kjøpesenteret i Hamar sentrum inneholder 77 butikker og åtte serveringssteder. Noen ting har endret seg over årene, forklarer Hage.

– Volumene har endret seg. Kjøpesentrene har blitt mye større. Forbrukerne krever det. Når vi åpnet på Utstillingsplassen i 1974 var det på 5000 kvadratmeter. Det var da det største kjøpesenteret i Innlandet. Nå er vi på 30 000 kvadratmeter.

Hage-familien driver både med dagligvare, eiendom og kjøpesentre. Han sier selv at det var tilfeldigheter som satte det hele i gang.

– Det var svigerfaren min som ville vi skulle ha litt å fare med, og da startet vi opp på Ankerløkken. Vi var veldig heldige som kom inn på Utstillingsplassen tre år senere, for det var det som var springbrettet. Det har vært en lang historie med mange tilfeldigheter, sier han.

Men det kan jo ikke være bare flaks?

– Man må stå på perrongen når toget kommer. Det nytter ikke stå bak stasjonen. Du må være i posisjon, du må ha nettverk og du må være villig til å jobbe hardt, sier han.

CC Stadion

STOLTE: Visjonen til CC Stadion er «Sammen skal vi skape stolte øyeblikk». Hele 750 ansatte jobber på senteret.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

Handelskrigen begynner den 11.11.

Selv om de tre kjøpesentrene har hatt ulik størrelse, har de alle tre åpnet på samme dag. Nettopp den 11.11 klokka 11.

– Det var min svigerfar som satte den datoen da vi åpnet på Ankerløkken allerede i 1971. Den datoen har vi tatt med oss. Det var dagen da første verdenskrig sluttet, og da tenkte vi at kanskje at handelskrigen burde begynne, ler han.

– Nei da. Det er en tydelig og fin dato som alle husker. Det er det som er grunnen. Også er det et veldig fint tidspunkt å gå inn på, med først en fin åpningsperiode, også rett over på juletrafikken, forklarer han.

Det har alltid vært en familiebedrift. Sønnen John Niclas begynte for åtte år siden, etter å ha arbeidet i Bama. De synes det er fint at det er så få personer, og at de jobber så tett.

– Jeg synes vi utfyller hverandre godt. Jeg kan for eksempel bli litt engasjert innimellom, så det må de leve med. John Niclas er mer tålmodig. Jeg synes ting skal skje med en gang, sier Hage.

Sønnen er enig, og han mener at arbeidsfordelingen er god.

Vi må bare passe på at vi ikke tråkker for mye oppå hverandre. Jeg har nok vært mer daglig til stede på CC Stadion, men pappa har så lang erfaring, så han er veldig go«»d å ha. Vi har ulike styrker. Men jeg tror egentlig at jeg er like utålmodig som ham. Jeg bare viser det ikke, ler han.

Så dere liker at ting skjer, begge to?

– Ja. Det må det, enes de.

Ingen «shopaholic»

Morgendagen har de har ventet på siden de kjøpte tomta i 2007. Det har vært en lang ventetid for to som helst vil at ting skal skje med en gang.

– Vi har store forventninger. Vi har virkelig spent buen. Det er en stor investering og en liten familiebedrift, og det er aldri uten risiko. Men vi føler oss jo trygge på at dette blir vellykket.

John Niclas tror det har vært gunstig at det har tatt tid.

– Vi har tenkt mye. Vi har lagt alt vi kan i dette prosjektet, sier han.

Knut Hage synes det er kjempegøy med kjøpesentre, og det har han gjort i mange år. Men noen stor shopper er han ikke. Svaret er kontant «nei» på spørsmålet om han liker å handle.

– Jeg gjør ikke det. Da stresser jeg. Da har jeg bestemt meg i forkant for hva jeg skal ha, og da går det fort! Men jeg liker å se på butikkenes konsepter og detaljene i butikkene, forklarer han.

CC Stadion

BALLONGER: Ballonger i hopetall må til når det skal arrangeres skikkelig åpningsfest.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

– En handelsrenessanse for Hamar

Det har vært mye snakk om at kjøpesentrene ødelegger for Gågata.

Far og sønn Hage tror ikke at deres senter vil ødelegge for sentrumshandelen. Snarere tvert imot. Selv om de mener at det blir en forskyvning av handelen som tradisjonelt har vært i Gågata, sier Knut at de vil bidra til et styrket sentrum. De har til og med gått inn som aksjonærer i Hamar Senterforening.

– Jeg har vært med på Hamar i veldig mange år, og jeg har jo sett at Hamar har blitt svekket som handelsby. For 40 år siden var Hamar en tung by for handel, men de har lidd litt under at tettstedene i området har fått egne sentre. Jeg tror CC Stadion vil bidra til at Hamar blir innlandets handelshovedstad. Hele Hamar som handelssted skal få en renessanse, sier han.

Hva som skjer i framtida vet de ikke. Men han utelukker ikke at det kommer flere prosjekter fra deres side.

– Skal ikke se bort fra det. Vi har både øyne og ører åpne. Men nå skal vi nyte CC Stadion en stund, avslutter de med et smil.

Flere saker fra Innlandet