NRK Meny
Normal

Sandbecks fiolin hjem til Åmot igjen: «Sjela til Vidar lå i fela»

– Det ble sagt at sjela til Vidar Sandbeck lå i fela. Og da er vi glade for å få sjela hit igjen, sier Sandbeck-stiftelsens styreleder, Åse Grønlien Østmoe.

Fela til Vidar Sandbeck er tilbake i Åmot

Tom Erik Tangen og Åse Grønlien Østmoe i Sandbeck-stiftelsen med Sandbecks fele

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Nydelig!

Hun får nesten tårer i øya, styreleder Åse Grønlien Østmoe, når hun pakker opp forfatteren og visekunstneren Vidar Sandbecks fiolin.

– Den er fra 1932. Tysk, sier Tom Erik Tangen, Sandbeck-stiftelsens representant i Anno, museene i Hedmark.

– Er den tysk ja? Det er så artig å få den hit, sier Grønlien Østmoe.

Fiolinen til Sandbeck

Sandbecks fele er hjemme igjen

Solgte den i 1980

1980 solgte Vidar Sandbeck fiolinen til en NRK-produsent han jobbet sammen med under innspillingen av barnetime-serien «Påsån». I fjor bestemte Sandbeck-stiftelsen på Rena i Åmot seg for å prøve å få den hjem igjen.

Og i går kom fela med toget til Rena stasjon.

Sandbecks kjære fiolin har vært i Oslo de siste 35 åra. Sønnen til NRK-produsenten har hatt den, men nå gikk han med på å selge den tilbake.

Ville bli fiolinist

– Fiolinen var viktigere for Sandbeck enn mange vet. Sandbeck ville bli klassisk fiolinist, men det gikk ikke under krigen, forteller Grønlien Østmoe. I stedet ble han fiolin-lærer, han synes det var artig å få unge til å spille.

Nå kan instrumentet bli brukt nettopp til det. Stiftelsen har ikke bestemt seg for hva de skal gjøre med fiolinen, men mest sannsynlig vil den veksle mellom å være utstilt i monter, og bli brukt på kulturskolen i Åmot.

Det er Sparebanken Hedmarks kunstfond som har betalt 50.000 kroner slik at Stiftelsen kunne få Vidar Sandbecks fiolin hjem igjen. Og med den, enda litt mer av hans sjel.

Sandbecks fele var tysk

Sertifikatet som bekrefter at fela er laget av den tyske felemesteren Albert Knüpfer i 1932

Foto: Torunn Myhre / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND