Normal

Samme sprittype funnet både i Eidskog og Sør-Odal

Politiet bekrefter at det er funnet samme type sprit hos de to som døde i Eidskog og den ene i Sør-Odal. Først etter jul kan dødsårsaken være avdekket.

Politiet: Har fått interessante opplysninger

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt sier et eventuelt amnesti må vurderes når resultatene foreligger.

Foto: Vera Wold / NRK

I dag fikk også politiet den foreløpige obduksjonsrapporten etter dødsfallet til mannen i 60-årene fra Sør-Odal. Rapporten gir ikke noe svar på hva mannen døde av.

Politijurist Iren Johnsen Dahl ved Kongsvinger politistasjon bekrefter at noe av beslaget hjemme hos sørodølingen er av samme type som det politiet kom over på Skotterud, skriver glomdalen.no.

Vil ikke si noe om type

Men fortsatt ønsker ikke politiet å si hva slags alkohol de er kommet over, om det er smuglersprit det er snakk om, eller hjemmebrent.

– Årsaken er at vi ikke vet med sikkerhet hva de tre har drukket, og om vi har gjort riktige beslag, sier Johnsen Dahl.

To menn, 58 og 59 år gamle, døde tirsdag og onsdag i forrige uke. De bodde på samme sykehjem i Eidskog.

En mann i 60-årene ble sist torsdag funnet død i sitt hjem i Sør-Odal.

De foreløpige obduksjonsrapportene gir ikke noe svar på hva mennene døde av. Svarene på obduksjonene av mennene som er mistenkt metanolforgiftet vil ikke foreligge før tidligst i januar.

– De endelige rapportene vil komme om noen uker og da først vil vi få vite hva som er dødsårsaken til mennene. Felles for de tre dødsfallene er mistanke om inntak av uren sprit og vi etterforsker derfor dette som et mistenkelig dødsfall sier politioverbetjent ved Kongsvinger politistasjon, Per Olaf Nordli.

– Folk har følt seg dårlige

Så langt har det ikke, som politiet er kjent med, dukket opp nye tilfeller av spritforgiftning.

Men politiet i Hedmark har fått inn opplysninger om at flere i området skal ha blitt svært dårlige etter å ha drukket sprit den siste tiden, men politiet er ikke kjent med at noen skal være under medisinsk behandling for spritforgiftning

– Vi gjentar derfor vårt budskap ikke drikk sprit du ikke vet hvor kommer fra eller hva den inneholder.

– Folk i miljøet har følt seg dårlige, men vi vet ikke foreløpig ikke hvorfor. Vi har gjennomført vitneavhør av disse, men så langt er det lite å gjøre videre, sier Dahl.

Hvem som er leverandører av denne spriten vil hun ikke ut med.

– Vi har fått noe info om hvem som leverer sprit, men nå avventer vi obduksjonene før vi tar stilling til denne informasjonen. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere dette nå.

Det ble funnet spritemballasje hjemme hos alle de tre mennene. Disse ble sendt til Kripos for undersøkelser.

– Må vurdere amnesti

De første prøveresultatene fra Eidskog viste ikke spor av metanol, men politiet fortsetter etterforskningen med metanolforgiftning som en mulig årsak.

I perioden 2002–2004 døde 18 personer som følge av metanolforgiftning i Norge.

Den gangen opprettet politiet et spritamnesti, slik at folk kunne levere inn spriten de hadde, uten videre konsekvenser.

– Hvis dødsfallene skyldes metanol eller andre giftstoffer i sprit, må vi selvsagt vurdere å gå ut med et amnesti til folk som leverer inn ulovlig sprit, sier politiadvokaten i dagens utgave av Aftenposten.