Hopp til innhold

Samme gjørma som i fjor

-Å nei, det er like ille som i fjor, stønner en i det han runder ei diger gran og kommer inn i terrengpartiet av Birkebeinerrittet ved Djuposet.

Øsende regnvær fra tidlig lørdag morgen hadde forvandla stien som Birkebeinerrytterne skulle sykle til ei nesten uframkommelig gjørmegrøft. De tøffeste prøvde å sykle seg i gjennom. Flere av dem skulle angre på det.

- Verre i fjor

En ropte riktignok i det han passerte:

-Det var verre i fjor, da rant jo søla mot oss!

Men det var likevel ei fattig trøst for syklistene bare et par mil ut i det 94,6 kilometer lange Birkebeinerrittet.På grunn av det ufyselige været og den dype gjørma valgte flere å bryte allerede ved Djuposet. Enkelte hadde rett og slett ikke noe valg.

Video; Mange fall i gjørmebakke

Artikkelen fortsetter under videoen

Video FALL-280810-WW_MXF_Innboks.MP4

Felt av rot

Tor Nøstmo fra Malvik sykkelklubb hadde maksimal uflaks i gjørmahavet. I det sykkelen kjørte seg fast og velta, traff den ene kneskåla ei lita, men hard rot som stakk opp ved siden av løypa. Sammenstøtet var såpass kraftig at trønderen ble nødt til bryte sitt ellevte ritt. Forsmedelig, etter å ha klart merket ti år på rad.

-Med en gang det smalt ville jeg ikke innse det. Jeg sa til meg sjøl at jeg måtte fortsette. Men det gjorde voldsomt vondt da jeg prøvde å rette ut kneet, så heldigvis kobla fornuften inn etter et par minutter, smiler malvikingen mens kneskåla er i ferd med å hovne opp skikkelig.

-Det verste er nok at jeg kommer til å bli mobba for dette. Vi er 25 stykker fra Malvik som sykler rittet, og ingen av de andre kommer til å tro meg når jeg skylder på ei rot. Uflaks, altså. Jeg som aldri har hatt så mye som ei punktering i Birken før!

Måtte kaste inn håndkleet

Tor Nøstmo måtte kaste inn hånhleet.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Smeller i opptil 70 km/t.

Ved halv elleve-tida lørdag formiddag hadde sanitetsfolkene tatt seg av åtte skadede syklister ved Djuposet.

–Helt på snittet fra tidligere år, sa ambulansesjåfør Christian Liberg som jobber som frivilig i sanitetesteltet.

Et par av de skadde hadde blitt frakta til sjukehuset på Elverum, resten var kjørt ned igjen til Rena, forslåtte og oppskrapa. Ingen av dem hadde større skader.

-Men det kan oppstå alvorlige skader i Birken. På de tre kilometrene med grusveg nedover Djupdalen her er mange av syklistene oppe i høye hastigheter. Dette er første strekningen etter Skramstadsetra der det er god plass til å kjøre forbi, så enkelte drar virkelig på, sier Liberg.

Skader i Birken

Christiabn Liberg tok seg av skadede.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Han forteller at de har funnet sykkelcomputere på krasja sykler der topphastigheten var målt til godt over 70 kilometer i timen på denne smale grusvegen.

–Så fort tør jeg ikke å kjøre med bil her, sier Liberg.

En velt i så stor hastighet gir høyenergiskader som kan være vanskelige å vurdere.

- Derfor har vi svært god beredskap her med bruttbiler (frakter brutte eller lettere skada syklister ned til Rena), en Røde kors-buss som kjører folk til røntgen på Elverum og en ambulanse i stand-by som vi bruker om vi må. Og i verste fall kan vil tilkalle ambulansehelikopter, sier Liberg.

Flere saker fra Innlandet