NRK Meny
Normal

Samler på gamle skinn

Monica Trondhjem har en spesiell interesse for gamle skinn, skaller tenner og klør.

 

Monica Trondhjem
Foto: Randsfjordmuseene

Denne uka samler Randsfjordmuseene inn gamle skinn fra den tida det var skuddpremie på en rekke rovdyr som ulv og bjørn. Og ifølge Monica Trondhjem på museet, ligger det mye gamle skinn rundt omkring på Stabbur og loft.

- I løpet av kort tid har vi fått inn 30 bjørneskinn og flere kjørepelser laget av ulveskinn, og det går fort en 4-5 ulver på en slik pels, forteller hun.

I løpet av en periode på hundre år, frem til 1850, ble det skutt tre tusen bjørn og ulv i Nordre og Søndre land. Bjørnefeller ble ofte brukt som kjørefeller og i senger. Men det finnes nok lite igjen av dette materialet , tror Trondhjem.

- Mye er nok slitt og møllspist, sier hun. Klør og tenner derimot kan nok finnes fortsatt. De ble brukt som souvernierer etter det skutte dyret.

Monica Trondhjem sier innsamlingen har vitenskapelig verdi. Målet er å få en bedre oversikt over det som er igjen, hvor det stammer fra og historien bak jakta. Hun presiserer at det er frivillig å levere inn gjenstander.

 

Utstoppet bjørn ved Randsfjordmuseene
Foto: Randsfjordmuseene

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Glatt på riksvei 3

    Det ble meldt om svært glatt på riksvei 3 i går kveld på grunn av underkjølt regn. Trafikken sto stille flere steder, ifølge politiet. Statens vegvesen var ute med alle sine mannskaper for å strø på veien.

  • Ulykke ved Mjøsbrua

    Tre personer ble kjørt til sykehuset etter en ulykke på riksvei 4 ved Mjøsbrua ved 23-tida i går kveld. Ifølge politiet er skadeomfanget ukjent, men bilene fikk store materielle skader. Ulykka skjedde da en bil kjørte inn i en annen bakfra.

  • Hadde ikke førerkort

    En mann i 40-årene ble i natt anmeldt for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort. Han oppga falsk personalia til politiet og blir også anmeldt for dette.