NRK Meny
Normal

Samler på gamle skinn

Monica Trondhjem har en spesiell interesse for gamle skinn, skaller tenner og klør.

 

Monica Trondhjem
Foto: Randsfjordmuseene

Denne uka samler Randsfjordmuseene inn gamle skinn fra den tida det var skuddpremie på en rekke rovdyr som ulv og bjørn. Og ifølge Monica Trondhjem på museet, ligger det mye gamle skinn rundt omkring på Stabbur og loft.

- I løpet av kort tid har vi fått inn 30 bjørneskinn og flere kjørepelser laget av ulveskinn, og det går fort en 4-5 ulver på en slik pels, forteller hun.

I løpet av en periode på hundre år, frem til 1850, ble det skutt tre tusen bjørn og ulv i Nordre og Søndre land. Bjørnefeller ble ofte brukt som kjørefeller og i senger. Men det finnes nok lite igjen av dette materialet , tror Trondhjem.

- Mye er nok slitt og møllspist, sier hun. Klør og tenner derimot kan nok finnes fortsatt. De ble brukt som souvernierer etter det skutte dyret.

Monica Trondhjem sier innsamlingen har vitenskapelig verdi. Målet er å få en bedre oversikt over det som er igjen, hvor det stammer fra og historien bak jakta. Hun presiserer at det er frivillig å levere inn gjenstander.

 

Utstoppet bjørn ved Randsfjordmuseene
Foto: Randsfjordmuseene

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil endre navn på storfylket

  Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

 • Nyvalgt fylkesleder KrF

  Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

  Oluf Maurud
  Foto: Jorun Vang / NRK
 • Mistillit til Listhaug

  Med noen unntak mente KrFs delegater til fylkesårsmøtene i Hedmark og Oppland at landet ikke er tjent med Listhaug som justisminister. I dag ba de fylkeslederne gi beskjed til partiledelsen om at Listhaug må omplasseres.

  Ivar Aars på talerstolen fylkesårsmøtet KrF
  Foto: Jorun Vang / NRK