NRK Meny
Normal

Samler bjørneskinn til forskning

- Bjørneskinn-prosjektet på Dokka kan gi svært verdifulle bidrag til forskningen på bjørn, mener professor i økologi, Jon Svendsen.

Bjørn.
Foto: NRK.

 

 Land Museum oppfordret i sommer folk til å si fra om de har gamle ulve- eller bjørneskinn, og har nå fått over 30 henvendelser.

Verdifull innsikt

Både ulv og bjørn ble i sin tid utryddet på Østlandet, og det som vi ser i dag er dyr som opprinnelig kommer fra Sverige. Biolog Finn Audun Grøndahl håper at DNA-analyser av 200 år gamle skinn kan gi oss verdifull innsikt i hvordan stammen hadde utviklet seg.

Det er noen få som har ringt og sagt at de har ulveskinn, men hovedsaklig er det bjørneskinn som har vært mest populært.

- Det var en stor status knyttet til bjørn, og skinn ble gitt som gaver. Bjørn var en stor ressurs som ble ansett som et tap når den forsvant, sier Grøndahl.

- Spennende prosjekt

Jon Svendson, som er professor i økologi ved Universitetet for biologi og miljøvitenskap på Ås mener at DNA-analyser av bjørneskinnene kan gi ny kunnskap om den delen av den skandinaviske bjørnestammen som ble utryddet.

- Dette er et veldig spennende prosjekt. Vi vet fra tidligere forskning at bjørnene i Sør-Norge kom fra Spania og Frankrike etter den siste istiden. Det vi ikke vet er hvor mye genetisk mangfold de har tatt tap på den tiden da det bare var noen få stammer igjen i Sverige til nå. Det håper vi å finne ut ved dette prosjektet, sier Svendson.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Flere utforkjøringer

    Det har vært flere utforkjøringer på formiddagen i dag. En person ble sendt til legevakt etter å ha kjørt av vegen på rv 25 ved avkjøringa til Nybergsund.

  • Flere nordmenn handler i Sverige

    Grensehandelen fra Norge til Sverige økte med 11 prosent fra tredje kvartal i fjor til andre kvartal i år. Det viser tatt fra statisisk sentralbyrå. Charlottenberg shoppingsenter har hatt en økning i omsetningen på 9,2 prosent i år sammenlignet med fjoråret.

  • Trailer i grøfta

    En trailer har kjørt i grøfta på rv 3 mellom Tynset og Kvikne. Fører er sendt til sjukehus for sjekk.