NRK Meny
Normal

Samler bjørneskinn til forskning

- Bjørneskinn-prosjektet på Dokka kan gi svært verdifulle bidrag til forskningen på bjørn, mener professor i økologi, Jon Svendsen.

Bjørn.
Foto: NRK.

 

 Land Museum oppfordret i sommer folk til å si fra om de har gamle ulve- eller bjørneskinn, og har nå fått over 30 henvendelser.

Verdifull innsikt

Både ulv og bjørn ble i sin tid utryddet på Østlandet, og det som vi ser i dag er dyr som opprinnelig kommer fra Sverige. Biolog Finn Audun Grøndahl håper at DNA-analyser av 200 år gamle skinn kan gi oss verdifull innsikt i hvordan stammen hadde utviklet seg.

Det er noen få som har ringt og sagt at de har ulveskinn, men hovedsaklig er det bjørneskinn som har vært mest populært.

- Det var en stor status knyttet til bjørn, og skinn ble gitt som gaver. Bjørn var en stor ressurs som ble ansett som et tap når den forsvant, sier Grøndahl.

- Spennende prosjekt

Jon Svendson, som er professor i økologi ved Universitetet for biologi og miljøvitenskap på Ås mener at DNA-analyser av bjørneskinnene kan gi ny kunnskap om den delen av den skandinaviske bjørnestammen som ble utryddet.

- Dette er et veldig spennende prosjekt. Vi vet fra tidligere forskning at bjørnene i Sør-Norge kom fra Spania og Frankrike etter den siste istiden. Det vi ikke vet er hvor mye genetisk mangfold de har tatt tap på den tiden da det bare var noen få stammer igjen i Sverige til nå. Det håper vi å finne ut ved dette prosjektet, sier Svendson.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Asylmottak legges ned

    Norsk Folkehjelps asylmottak på Kongsvinger legges ned 30. juni. Mottaket har blitt drevet siden 1990-tallet av Norsk Folkehjelp. De mener at UDI's vedtak er i strid med signaler om å opprettholde mottaksstrukturen.

  • Listhaug utsatt for heksejakt

    Leder i Hedmark og Oppland høyre, Lise Berger Svenkerud, mener avgåtte justisminister Sylvi Listhaug har blitt utsatt for en heksejakt. På sin facebookside skriver Høyre-lederen hun er glad for at Sylvi Listhaug lover at hun ikke kommer til gå stille i dørene framover.

  • Listhaug går av

    Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt og trekker seg som justisminister, skriver hun på Facebook. Hun framholder at hun går av frivillig.