NRK Meny
Normal

Sa seg delvis skyldig i overgrep

De tiltalte i overgrepssaken i Alvdal erklærte seg ikke skyldige på de aller fleste punktene da rettssaken startet i dag. De to hovedtiltalte innrømmer delvis skyld i ett overgrep.

Overgrepssaken i Alvdal.

Dommerne kommer inn i rettssalen i tinghuset i Elverum. Bakerst tingrettsdomer Tom Urdahl.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Tiltalen ble lest opp av aktor Iris Storås og for hvert punkt ble de tiltalte spurt om de erklærte seg skyldige.

- Nei, var svarene fra stefaren, moren og naboekteparet på nesten alle punktene som gjelder seksuelle overgrep eller medvirkning til det.

Delvis skyldig

Stefaren sa deg delvis skyldig i to av de groveste overgrepene mot de to minste barna. I det ene tilfellet var han selv aktiv, i det andre var han medvirkende.

Stefaren og moren skal ha vært sammen ved disse to anledningene, men moren sa seg bare delvis skyldig i det ene overgrepet, mot sønnen sin.

Det er mye som tyder på at de to ikke vil være enige om hva som har skjedd.

Tiltalen og aktørene

Naboekteparet, tiltalte nr 3 og 4, sa seg seg ikke skyldige på noen av tiltalepunktene.

Tiltalte nr 5, en ugift nabo og bekjent, var den eneste som innrømmet skyld på begge punktene han er tiltalt for. Han erkjenner skyld for å ha medvirket til overgrep mot sønnen til den hovedtiltalte moren og for å ha hatt sex med moren i påsyn av barna.

Overgrepssaken i Alvdal

Aktor Iris Storås (th) i samtale med bistandsadvokatene Inger Johanne Reiestad Hansen og Odd henning Svalheim

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Rolige og fattet

På tiltalebenken sitter altså to kvinner og tre menn, tiltalt for grove seksuelle overgrep og voldtekt av sine egne barn.

De fem på tiltalebenken ser rolige og fattet ut. De tre mennene er alle uformelt kledd, mens den hovedtiltalte moren er mer formelt kledd.

To av dem, stefaren og moren sitter i varetekt i henholdsvis Hamar og Sarpsborg, og følges av politi til og fra rettssalen, mens de tre andre ikke er fenglset.

Rettssaken startet med en gjennomgang av personalia og status for de fem tiltalte. Alle unntatt moren, er nå uføretrygdet. Ingen av parene bor sammen lenger.

Gjennomgang av hele saken

Aktor, statsadvokat Iris Storås er nå i gang med sitt innledningsforedrag, det vil si en gjennomgang av hele saken.

Aktoratet har en rekke bevis som vil bli lagt fram i retten. Det er forklaringer fra de tiltalte og de fornærmede, dommeravhør av barna, video- og bildebevis og vitneforklaringer.

Krever ni millioner i erstatning

Planen er at tiltalte nr 1, stefaren, skal starte sin forklaring senere i dag.